Ukrajna a fekete-tengeri gabonaexport fellendülésére számít

Ukrajna a fekete-tengeri gabonaexport fellendülésére számít

agrarszektor.hu
Az ukrán haditengerészet szerdán közölte, hogy újabb 12 teherhajó áll készen arra, hogy belépjen az ukrán kikötők felé tartó, újjáalakuló fekete-tengeri hajózási folyosóra, mivel Kijev fokozza erőfeszítéseit, hogy szembeszálljon a létfontosságú tengeri exportját de facto blokkoló orosz blokáddal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint ismeretes, Oroszország, amely sokkal erősebb és nagyobb haditengerészeti flottával rendelkezik a Fekete-tengeren, júliusban kilépett abból a megállapodásból, amely lehetővé tette volna, hogy a háborús Ukrajna biztonságosan szállítson élelmiszereket ezen a hagyományosan fő exportfolyosón keresztül. Ukrajna válaszul ideiglenes "humanitárius folyosót" hozott létre a teherhajók számára, és azóta több hajó is elindult Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből - írta meg a Reuters.

Az új folyosóra eddig összesen 12-en léptek be, és 10-en hagyták el azt

- mondta Dmytro Pletenchuk, a haditengerészet szóvivője egy online médiatájékoztatón.

Az ukránok mindent megtesznek a teherhajók védelme érdekében

Úgy tűnik, hogy ezek a számok a folyosót használni szándékozó hajóforgalom növekedésére utalnak, bár a szóvivő nem mondta meg, hogy a hajók várhatóan mikor indulnak útnak. Dmytro Pletenchuk ugyanakkor elmondta, hogy Ukrajna védelmi erői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felségvizeiken tartózkodó polgári hajók biztonságát garantálják, amíg azok át nem lépnek Románia, Bulgária és Törökország - amelyek mind NATO-tagországok - vizeire.

Az elmúlt napokban legalább hét új hajó futott be ukrán vizekre, és legalább 127 ezer tonna ukrán eredetű gabonát akartak külföldre szállítani - közölték helyi tisztviselők és törvényhozók. Az ukrán gabonaexport azonban eddig 24%-kal csökkent a 2023/24-es július-júniusi szezonban, mivel az ország fő kiviteli útvonalai elzáródtak.

A mezőgazdasági minisztérium szerdán közzétett adatai szerint a gabonaexport 6,82 millió tonnára csökkent a 2022/23-as év azonos időszakának 8,99 millió tonnájáról. Az adatok szerint 2023 októberének első három napján 153 ezer tonna gabonát exportáltak, szemben az egy évvel ezelőtti 297 ezer tonnával.

Mi várható az ukrán gabonaszállítás terén?

A kereskedők és a gazdaszövetségek szerint az ukrán fekete-tengeri kikötők elzárása és a dunai ukrán kikötők elleni orosz támadások voltak az alacsonyabb export fő okai. Ukrajna hagyományosan mélytengeri fekete-tengeri kikötőin keresztül szállítja exportjának nagy részét. Az ukránok ugyanis csak korlátozott mennyiséget tudnak exportálni a Duna kis folyami kikötőin keresztül és az Európai Unióval közös nyugati szárazföldi határán keresztül is.

Az ukrán tengeri export szeptemberben összesen 2,4 millió tonnát tett ki, és a mennyiség 99%-át a dunai kikötők fedezték - közölték a brókerek. Ukrajna 2023-ban várhatóan 79 millió tonna gabonát és olajos magvakat fog betakarítani, a 2023/24. évi exportálható többlet pedig összesen mintegy 50 millió tonna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?