Lengyelország nem ad több fegyvert Ukrajnának a gabonaügy miatt

Lengyelország nem ad több fegyvert Ukrajnának a gabonaügy miatt

agrarszektor.hu
Annyira megnőtt az ukrán gabona kivitele körüli feszültség, hogy Lengyelország drasztikus lépésre szánta el magát. A lengyelek ugyanis szeptember 20-án bejelentették, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

2023. szeptember 15-én az Európai Bizottság úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban, ezzel véget ért a gabonaimport korlátozása, amit öt keleti EU-tagállam tavasszal ért el a saját hazai gazdálkodóinak megvédésére, az Ukrajnából az EU-s piacra rázúduló, korábban más országokban eladott gabona ugyanis lenyomná az árakat a hazai gazdálkodók kárára - írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia órákon belül bejelentette, hogy egyoldalúan betiltják az ukrán gabona behozatalát, szembemenve az Európai Bizottsággal, megsértve az EU egységes piacának szabályait és felingerelve más EU-kormányokat. Ukrajna hivatalosan is pert indított az ügyben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta, hogy egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával. Ezt Lengyelországgal kapcsolatban, ami a háború első napjai óta támogatja Ukrajnát, indokolatlannak ítélte, és bekérette a nagykövetet. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán televíziós beszédben jelentette be a döntést, hogy nem szállítanak többé fegyvereket Ukrajnának. „Most modernebb fegyverekkel látjuk el Lengyelországot” - mondta Morawiecki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?