Vége a hatalmas gazdatüntetésnek: nem engedik a tiltakozás folytatását

Vége a hatalmas gazdatüntetésnek: nem engedik a tiltakozás folytatását

MTI
Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak - közölte a lengyel média. Marek Luszczynski helyi polgármester vasárnap este a lengyel közszolgálati rádió regionális csatornáján (PR Lublin) elmondta: nem hagyta jóvá a tiltakozás keddig érvényes engedélyének meghosszabbítását. A lublini rádiócsatorna hétfő reggel azt jelentette, hogy a tiltakozás befejeződött, a kamionok ellenőrzése a határon jelenleg folyamatos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hrebenne-Jahotyin határátkelő az utolsó volt azok közül, ahol a gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat. Múlt héten a Dorohusk-Rava Ruska határátkelőn ért véget a blokád a helyi polgármester döntése nyomán. A gazdák akkor bejelentették, hogy fellebbeznek az intézkedés ellen. Március végétől fokozatosan más határátkelőkön is véget értek a tiltakozások. A lengyel gazdák február eleje óta folytatnak a közutak blokádjaival is járó országos tiltakozást az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt. A közúti blokádokra továbbra is szinte naponta kerül sor az ország különféle helyein.

Május 10-re a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás agrártagozata újabb fővárosi tüntetést jelentett be. Az akcióhoz bejelentések szerint csatlakoznak a Szolidaritás más tagozatai, részvételre buzdított egy április 13-ai választási kampánygyűlésen Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság elnöke is. Donald Tusk lengyel kormányfő egyúttal múlt csütörtökön bejelentette: ugyanazon a napon, május 10-én kormányátalakítást hajt végre.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?