Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik:  ennyibe kerül most egy kiló káposzta

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most egy kiló káposzta

agrarszektor.hu
Bár minden idők legkisebb termését várják, tovább esik a fehér káposzta ára a lengyel nagybani piacokon. Az alacsony árszint oka a gyenge kereslet és az idei, a zöldség számára rendkívül kedvezőtlen időjárás.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A lengyel nagybani piacokon folytatódott az augusztusban megkezdődött tendencia, és a fehér káposzta ára tovább csökkent: az utolsó nyári hónap elejéhez képest már csaknem 40%-kal alacsonyabb az 1,05 PLN/kg (87 Ft/kg) körüli átlagár. Jelenleg 0,9-1,2 PLN/kg (75-100 Ft/kg) között mozognak az árak az egyes piacokon, ez a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, de egyre többször jelenik meg a 0,8 PLN/kg (66 Ft/kg) ártábla egyes tételek mellett - írta meg a FruitVeB.

Az alacsony árszint oka egyrészt a gyenge kereslet, másrészt pedig az, hogy az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen, sőt, katasztrofálisan rossz volt a káposzta számára (sok helyen ütötte fel a fejér baktériumos fertőzés), ezért igen nagy mennyiségben került gyenge minőségű áru a piacokra, ami tovább rombolta a vásárlói bizalmat. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Lengyelországban kifejezetten kis termést várnak 2023-ban, könnyen lehet, hogy minden idők legkisebb mennyiségét takarítják majd be az idén. Ha a tavalyi, szintén kis volumenű termőév mintájára alakulnak a piaci események, csak január végétől várható az árak növekedése, viszont ennek előbb-utóbb mindenképpen be kell következnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33