Heti fókusz: Növényvédelmi helyzetkép és megoldások szőlőben!

Heti fókusz: Növényvédelmi helyzetkép és megoldások szőlőben! (x)

PR
Egyre több energiát kell fordítanunk az időjárási szélsőségek szoros követésén alapuló védekezésekre. A 2023-as év egyik fontos tapasztalata: hogy a korai kezelés és a csapadékhullámoknak megfelelő védekezés vezethet eredményre lisztharmat és peronoszpóra ellen. A javaslatokért kattintson a névre!
Vanda Bosnjak
Bayer
Péter Zoltán
UPL


Vanda Bosnjak, Bayer

Az szőlő áprilistól novemberig tartó vegetációs időszaka mindig tanulságos és a legutolsó, legfrissebb tapasztalat óhatatlanul nagyon számít az elkövetkező év szőlővédelmének tervezésénél.

A két legfontosabb betegség közül a szőlőlisztharmattal szinte mindig számolni kell legalább egy közepes fertőzéssel, míg a szőlőperonoszpóra ritkábban okoz problémát (10 évente 1-2 alkalommal), de amikor igen, az emlékezetes és fájdalmas. A száraz tavaszi időjárás miatt az utóbbi években elterjedt, hogy az első egy-két kontaktkészítménnyel történő permetezést elhagyjuk, megspóroljuk, vagy legfeljebb csak kénnel permetezünk. Nos, tavaly az ilyen ültevényekben korai peronoszpóra fertőzés jelent meg, amit a későbbiekben szinte lehetetlen volt megfékezni. A 2023-as év fontos tapasztalata, hogy az gondolkodott jól, aki korán elkezdte a kezeléseket és a csapadékhullámoknak megfelelően, de minimum a permetezési fordulók szigorú betartásával védekezett peronoszpóra ellen. Fertőző anyag tehát bőven termelődött tavaly ősszel legyen az a lisztharmat, vagy peronoszpóra, és aminek sem a téli hideg, sem a szárazság nem ártott, mivel nem volt. Akárhogyan is alakul az időjárás 2024-ben, a peronoszpórára és a lisztharmatra is jobban oda fogunk figyelni már a vegetáció elején.

Az utóbbi években a Bayer két új készítményt vezetett be szőlőperonoszpóra, illetve szőlőlisztharmat ellen a Melody Max-ot és a Luna Max-ot. Ezeknek a gombaölő szereknek már a névválasztása is sokat sejtet. Mind a két szercsalád, a Melody és a Luna évek óta népszerű termékeket jelentenek a szőlővédelemben. A legutóbb érkezett „családtagok” már nevükben is magas színvonalra utalnak. A Melody Max szőlőperonoszpóra, botritiszes betegség (szürkepenész), koniellás betegség (fakórothadás), míg a Luna Max szőlőlisztharmat ellen kaptak engedélyt a szőlő védelmére.

A Melody Max a felszívódó iprovalikarb és a kontakt folpet hatóanyagokat tartalmazza. Az előbbi nem csak a növény felszínén fejti ki gombaölő hatását, hanem a szőlő szöveteiben is. Ez a tulajdonsága azonban senkit ne tévesszen meg abból a szempontból, hogy az ilyen típusú gombaölő szerekkel elég később is védekezni. Minden kezelés akkor lesz a legeredményesebb, ha preventíven alkalmazzuk. A társ hatóanyag a kontakt folpet a növény felszínén erősíti az iprovalikarb hatását és egyben a rezisztenciakezelés kiváló vegyülete. Hatásspektrumába tartozik a szürkepenész és a fakórothadás is szélesítve ezzel a készítmény hatásspektrumát. A Melody Max az iprovalikarbnak köszönhetően úgynevezett antisporulációs (eradikatív) hatással is rendelkezik, ami gátolja a peronoszpóra újabb nemzedékének kifejlődését. A készítményt egy vegetációban maximum 3 alkalommal lehet felhasználni a szőlő 5 leveles állapotától a zsendülés kezdetéig.

A Luna Max a fluopiram és a spiroxamin felszívódó hatóanyagok gyári kombinációja. Természetesen mind a két vegyület már a növény felszínén kifejti hatását, de a floem transzlokáció következtében a növény lisztharmatra legérzékenyebb és legfiatalabb szöveteibe is gyorsan eljutnak, ahol szintén blokkolja a lisztharmat terjedését. A termék különlegessége, hogy a spiroxamin fokozza a fluopiram felszívódását és transzlokációját is. A két hatóanyag teljesen más hatásmechanizmussal gátolja a lisztharmatgomba fejlődését, így a rezisztenciakezelés is magas színvonalon valósul meg ebben a termékben. A Luna Max-ot egy vegetációban, maximum 2 alkalommal (de egymás utáni blokkszerű kijuttatását kerülve) a fürtkezdemények (virágkezdemények) megjelenésétől, a fürtlehajlás kezdetéig (2 mm-es bogyó méretig) használhatjuk fel.

A Melody Max-ot és a Luna Max-ot egyszerre tankkombinációban is alkalmazhatjuk erős korai fertőzési nyomás esetén már fürtmegnyúlásban, vagy virágzásban. Ebben az időszakban a három legveszélyesebb szőlőbetegség a szőlőperonoszpóra, a szőlőlisztharmat és a szürkepenész ellen is erős védelmet biztosít.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!


Péter Zoltán, UPL

A szőlő növényvédelme - csak természetesen! – a UPL NPP programjának javaslata

Nem csökkentek az elmúlt évek kihívásai, amelyekkel szembe kell néznie a gyümölcs- és szőlőtermesztő gazdáknak. Egyre több energiát igényel az időjárás viszontagságainak kezelése: fagykár, szélsőséges időjárási viszonyok, egyenetlen csapadékeloszlás, az éghajlatváltozáshoz köthető felmelegedés. Ezt tetézi a hatóanyagkivonások következményeként szűkülő eszköztár, amivel védekezni tudunk a fellépő kórokozók és kártevők ellen. Ami változatlan, a termelők célja: egészséges, jó minőségű szőlő termelése a legmagasabb terméshozam mellett. A cél eléréséhez kíván segítséget nyújtani a UPL átfogó növényvédelmi ajánlataival.  A növényvédő szerek mellett biostimulátorokat, növekedésszabályozó és tápanyag-utánpótlást célzó készítményeket is kínálunk.

A UPL Hungary Kft. a 2024-es évben a következő megoldásokat tudja ajánlani a szőlészek és borászok számára céljaik elérése érdekében:

A szőlő egyik legjelentősebb kórokozója,a szőlőperonoszpóra ellen alkalmazott  kontakt, gomba- és baktériumölő szerek esetében a sok évtizedes használat ellenére sem alakult ki még reszisztencia, ezért a Cuprogard DG (20% bázikus rézszulfát) és a Funguran Progress (537 g/kg réz-hidroxid) preventív védelmet nyújthat, illetve erős fertőzési nyomás esetén ideális kombinációs partner a felszívódó hatóanyagok mellé.

A szőlőlisztharmat ugyan kisebb gazdasági kárt okozó kórokozó, de fontos az ellene való védekezés, mert a fertőzés következtében felrepedő sérves bogyókon kialakulhat a bor minőségét befolyásoló másodlagos fertőzés is. A kínálatunkból a Colpenn (800g/kg kén) preventív alkalmazása enyhe fertőzési nyomás esetén, vagy a szőlő kevésbé fogékony fenológiai stádiumában alkalmas a lisztharmat elleni védekezésre. Továbbá kiváló kombinációs partner felszívódó hatóanyagok mellé.

A szőlőtermesztés során egy jó kondíciójú ültetvény a termesztés sikerességét, és a kórokozók elleni védelmet is megalapozza. Ebben segít a biostimulátorok, növekedésszabályozó anyagok alkalmazása a termésnövelő, minőségi paraméter javító, és stresszkezelő tulajdonságaik miatt.

Az egyre gyakoribb tavaszi fagyok elleni védelemben az Atonik (1 g/l 5-nitroguajakol Na só, 2 g/l o-nitro-fenol Na só, 3 g/l P-nitro-fenol Na só) preventív kijuttatása, majd a fagyot követő ismételt kezelés segíti a növényt a stressz utáni gyors regenerációban. Az Atonik a nedvkeringés fokozásával a tápanyagfelvételt serkenti, ezzel a szőlő szállítónyalábaiban magasabb koncentrációjú folyadék alacsonyabb fagyáspontot eredményez. Közben a növény  élettani folyamatai is gyorsulnak. Az Atonik alkalmazása pozitív hatással bír a terméskötődésre, és a termés mennyiségére is.

Goёmar BM 86 az algaalapú biostimulátor-család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl, további hozzáadott nitrogént, ként, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz.

A használatával tapasztalataink alapján jó terméskötődést, egészséges és kiváló minőségű termést, magasabb terméshozamot érhetünk el.

A termékenyülést követően intenzív sejtosztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejtosztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése történik. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás - terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

A Goёmar BM-86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított bogyók méretére és minőségére. A magasabb poliamin-szint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. szárazság, lehűlés.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy a 10 mm-nél nagyobb bogyók arányát a BM 86 kezelés 10%-kal növelte, míg a kisebb mérettartományú bogyók mennyiségét mindkét vizsgált tartományban csökkenteni tudta.

Kesztölc 2021Kesztölc 2021

A Goëmar BM 86 növekedésszabályozó készítményünk az AÖP-ben 1 pontot ér.

Az integrált növényvédelmi megoldásaink ajánlásával törekszünk az Önök sikeréhez is hozzájárulni. További információért keressen területi képviselőinket vagy látogasson el a weboldalunkra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?