Óriási a készültség az esőzések miatt: árhullámok indultak el a magyar folyókon

Óriási a készültség az esőzések miatt: árhullámok indultak el a magyar folyókon

MTI
Az újabb csapadék miatt egyre több víz érkezik a Murán, a Dráván és a Sajón; további vízügyeseket kell átvezényelni - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint országszerte folytatódnak a védekezési munkák, miután az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön: 24 órában dolgoznak a Mura és a Rába mentén, és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is. Több településen a helyi védelemvezető hivatalosan segítséget kért, oda megérkeztek a vízügyes szakemberek, akiknek "rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük", hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat - írták.

Az OVF beszámolója szerint a Rába Szentgotthárdnál szombat hajnalban 476 centiméterrel, harmadfokú készültség mellett tetőzött, Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, és 505 centiméteren tetőzött. A rönöki és a rábagyarmati záportározó szombat éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni, viszont a szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás.

A Mura intenzíven árad, Letenyénél hétfő hajnalban tetőzik majd a folyó, harmadfokot meghaladó 530 +/-10 centiméteres vízállással. A helyi és az ország más területeiről odaérkezett szakemberek 24 órás járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, a zsilipek vízzáróságát ellenőrzik, a védtöltés mentett oldali rézsűjét lekaszálták az árvízi jelenségek megfigyelését segítendő, az éjszakai megfigyeléshez, esetleges munkavégzéshez pedig kiépítik a világítást - olvasható a közleményben.

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján harmadfokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon másodfok van érvényben. A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán az OVF számításai szerint Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzhetett harmadfokú készültség mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58