Váratlan fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

Váratlan fordulat a magyar gabonapiacon: ennyibe kerül most a búza, kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 2 százalékkal alacsonyabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 106,7 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február első hetében. A takarmánykukoricát 20 százalékkal magasabb, 108,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták február első hetében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Búza

Az USA agrárminisztériuma (USDA) februári előrevetítésében 784 millió tonnára jelzi a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Ez a kibocsátás 7 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 269 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére. Az USA-ban csaknem 15 ezer hektáron vetettek őszi búzát, ami az egy évvel korábbit 11 százalékkal haladja meg (USDA). A Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint bár január közepétől hidegebbre fordult az időjárás, a búzaállományok fejlődésére nem hatott kedvezőtlenül. Az Európai Unióban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó nagyságú területről, 22 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát 2023 nyarán. A búzaterület Franciaországban 2 százalékkal 4,8 millió hektárra, Bulgáriában 3 százalékkal 1,23 millió hektárra emelkedhet. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 1 millió hektárt foglal el a növény, ami 7 százalékkal nagyobb a 2022. évi területnél (951 ezer hektár, KSH).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 106,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február első hetében. Ez az árszint 2 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának árát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza márciusi tőzsdei elszámolóára 9000 forinttal 102 ezer forint/tonnára csökkent január 30. és február 10. között. A termény november-decemberi jegyzése 97 ezer és 98,5 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 275-289 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 297 euró/tonnáig araszolt a termény márciusi jegyzése.

Kukorica

Az USDA februári projekciója szerint 1111 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbitól 5 százalékkal maradhat el. A felhasználás 1162 millió tonnára tehető, így 295 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban a szezon végére. Az Európai Unióban a kukorica vetésterülete - a nagyobb kalászos terület miatt - 2 százalékkal kisebb lehet, mint 2022-ben, a főbb termelő tagországok közül Franciaországban, Romániában és Lengyelországban egyaránt csökkenhet.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 108,1 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica február első hetében, az egy évvel korábbit 20 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 102 ezer forint/tonnáig (-9 000 forint) ereszkedett január 30. és február 10. között. A terményt a távolabbi határidőkre vonatkozóan 101 ezer és 104 ezer forint/tonna között jegyzeték ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 264-269 dollár/tonna tartományban mozgott a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény márciusi tőzsdei elszámolóára 292 euró/tonnáig emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?