Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a zöldségek a magyar boltokból

Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a zöldségek a magyar boltokból

agrarszektor.hu
Rendkívül nehéz döntés előtt állnak a kertészetek Magyarországon, a megugrott energiaárak miatt ugyanis sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, mivel a betárolás költsége is nagyon megemelkedett az elmúlt időszakban. Ez egyúttal azt jelentheti, hogy év végére akár el is tűnhetnek a kínálatból hazai gyökérzöldségek, illetve a hagyma és a burgonya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincsenek könnyű helyzetben a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások. Míg az időjárási nehézségek miatt a termés az elmúlt évek átlagánál jóval szerényebb lett, a magas energiaárak a termékek eltárolását nehezítik meg. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember, mint fogalmazott, kritikus időszak előtt állnak, hiszen a brutálisan megemelkedett energiaárak nagyon megnövelték a tárolási költségeket is. Ezáltal a legtöbb termelő most azon gondolkodik, hogy vajon megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt. Ráadásul a válság miatt egyre több család próbálja meg visszavenni a kiadásait, ami alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon. Így nem meglepő módon joggal tarthatnak attól a gazdák, hogy a megugrott tárolási költségeket jövőre egyszerűen már nem fogják tudni beépíteni az árakba. Elsősorban egyébként a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét -

- fogalmazott Ledó Ferenc.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője kitért arra is, hogy nincs túl sok korszerű tároló hazánkban, ráadásul használatát még azok is meggondolják, akik rendelkeznek ilyen kapacitással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?