Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem hitték volna

Megdöbbentő dolog derült ki a hagymáról: ezt sokan nem hitték volna

agrarszektor.hu
A tavalyi mélypont után fellendülő globális hagymapiacon most a kiszámíthatatlan időjárás jelent problémát. Az időjárás mellett az elszálló árak, a megszokottól elmaradó hozamok és a túlméretes hagymák is komoly gondokat okoznak a termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi áruhiányos évhez képest stabilizálódni látszik a vöröshagyma globális piaca, de továbbra sem beszélhetünk nyugodt viszonyokról. Betakarítási nehézségekről számoltak be India és Spanyolország vonatkozásában, miközben Olaszországban az idei katasztrofális időjárás a hagymaféléknél is komolyan érezteti hatását. Egyiptomban átmenetileg kiviteli korlátozást vezettek be a csillagászati magasságokat elérő árak stabilizásása érdekében - olvasható a FruitVeB oldalán. Hollandiában a tavalyi magas árak következtében sok a kifizetetlen számla, Ausztriában a termés volumene elmarad a megszokottól, míg Németországban a megkésett betakarítás és a túlméretes hagymák okoznak gondokat. Kínában az árak stabilizálódtak a fellendülő kereslet hatására, az Egyesült Államokban pedig jó minőséggel.

Hollandiában minőségi aggályok árnyalják a képet, pedig magasak az árak

Hollandiában az idei szezonban igen heterogén termésátlagokkal számolnak a termelők, a kínálat rendkívül korlátozott, és a tavalyi évről sok kifizetetlen számla maradt az exportőröknél. Mivel az árak igen magasak, a távol-keleti célországokban Kína komoly vetélytárs lehet, bár jó hír, hogy a tengeri szállítás költségei számottevően csökkentek az utóbbi időszakban. Minőségi problémák miatt elképzelhető, hogy jövőre magasabb árat kell majd fizetni a sokáig eltárolható hagymáért. A minőségi problémák oka, hogy a szokásosnál később tudtak csak vetni a gazdák, és a május környéki hideg időjárás hátráltatta a vegetatív fejlődést.

Németországban átlag alatti hagymatermés várható ebben a szezonban

A kelet-németországi hagymatermesztők átlag alatti termésre számítanak az idén, bár a betakarítás csak pár hét múlva fejeződik be, de az első eredmények már elég egyértelműen ebbe az irányba mutatnak – nyilatkozta a Mitteldeutsches Zwiebelkontor, a legnagyobb közép- és kelet-németországi termelői szövetség szóvivője. A sok csapadék miatt a nyugati termesztési körzetekben a kora nyári hagyma betakarítása későn kezdődött, a későbbi állományt azonban időben betakarították. Összességében itt a termés mennyisége a normál szint körül alakul, de a kereskedők szerint jelentős lesz a 70 mm feletti, túlméretes hagyma aránya. Hosszabb távon a nyári vöröshagyma vetésterületének enyhe bővülése várható.

Ausztriában a tavalyinál kisebb termés várható

Az esőzések miatt rövid szüneteket, késlekedést követően gyakorlatilag befejeződött a vöröshagyma betakarítása a sógoroknál, és biztosra vehető, hogy a termés mennyisége elmarad a tavalyitól. A belföldi értékesítés nyugodt, míg az export csak lassan zajlik, mert az osztrák hagyma egyelőre túl drága a kereskedőknek. A termelői árakban egyre növekvő árkülönbség figyelhető meg minőség és méret szerint. A hét elején a korábban sokáig stabil 45-50 euró/100 kg közötti ár a 43-47 euró/100 kg közötti sávba csökkent, bár a kis méretű áru és a gyengébb minőségű tételek meg sem közelítik ezt az árszintet.

Franciaországban magas árakkal indul az idei szezon

Azzal, hogy az idei szezon jobbnak ígérkezik a tavalyinál, senki nem mond nagyot, hiszen mind a hozamok, mind az árak tekintetében katasztrofális 2022-es évet zártak a derék gallok. A hozamok egyelőre jól alakulnak és a méret is megfelelő: a közepes mérettartomány aránya igen magas, kevés a túlméretes áru. Jól alakulnak az árak is, ráadásul egyre inkább látszik, hogy számos olyan exportpiacon, akiket eddig India vagy Spanyolország szolgált ki, esély lehet a francia áru előretörésére, mivel Indiában és Spanyolországban is gondok vannak a betakarítás körül. 

Olaszországban a rossz időjárás akár 50%-os visszaesést okozhat a hagymatermésben

Egy nagy észak-olaszországi kereskedő szerint vöröshagymánál 50%-os, fehér- és lilahagyma esetében pedig 40% körüli terméskiesés várható az idei év katasztrofális időjárása miatt. Az árak most is igen magasak: a feldolgozóüzemeket elhagyó csomagolt hagyma ára átlagosan 0,95-1,00 euró/kg körül alakul. Szerencsére a drótférgek kevésbé okoztak problémát, mint 2022-ben, így az átlagos minőség a tavalyinál jobb. Az olasz importőrök magas beszerzési árakra panaszkodnak: Ausztriából például 1 kg vöröshagyma lédig kiszerelésben 0,70 euróba kerül, szállítás és feldolgozás nélkül. Friss hagymát évente legalább egyszer közel 20 millió olasz háztartás vásárol, érdekes módon azonban a bioszegmens nem túl sikeres: a 60%-kal magasabb átlagár nyújtotta hozzáadott értéket a fogyasztók nagy valószínűséggel kevéssé érzékelik.

Spanyolországban a hagyma iránti kereslet július óta meghaladja a kínálatot

Április óta alacsony a hagymakészletek szintje Spanyolországban, mivel a betárolt készletek elfogytak  a hűtőházakból, és Andalúziában is a szokásosnál kisebb területen termesztettek hagymát az idén. Az árak a szezon során magas szinten stagnáltak, a termelőknek 0,4-0,5 euró/kg között fizettek a felvásárlók, és még a relatíve drága árut is azonnal el lehetett adni. Júliusban mérséklődött egy kicsit az árszint a Ciudad Real környékéről származó közepes méretű áru piacra lépésével, de már a hónap végén ismét hiány keletkezett az erős lisztharmatfertőzés és az eleve alacsony kínálat miatt. Azóta az árak tovább emelkedtek, és a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. Mivel Európa nagy részén késett a betakarítás, a spanyolok nyáron sok hagymát exportáltak, különösen az Egyesült Királyságba, ami tovább csökkentette a kínálatot, és szintén hozzájárult ahhoz, hogy nem halmozódtak fel jelentős készletek. Nagy a bizonytalanság a mostanában betakarított áru tárolhatóságával is, mivel Madrid térségében, Ciudad Real északi részén, Toledóban és kisebb mértékben Cuencában is nagy területen pusztítottak viharok.

Egyiptomban a kormány 3 hónapos hagymaexport-tilalmat hirdetett meg

Szeptember 20-án, szerdán az egyiptomi kormány a hagymaexport átmeneti 3 hónapos tilalmát rendelte el, amit a helyi piacok egekbe szökő áraival indokolt. Az Al Ahram napilap szerint a hagyma ára Egyiptom egyes helyi piacain a tavalyi 12 egyiptomi font (EGP)/kg (145 Ft/kg) után augusztusban már 27 EGP/kg-ra (325 Ft/kg), szeptember elején pedig már 35 EGP/kg-ra (420 Ft/kg) emelkedett. Egy egyiptomi exportőr szerint a belföldi piacon tapasztalható áremelkedés több tényezőnek is köszönhető, többek között a termőterület csökkenésének, valamint az egyiptomi font leértékelődésének. Az exportőr szerint: „A hagymaárak már a szezon kezdetén magasak voltak a kisebb egyiptomi termőterület miatt, majd ezt követte a globális kereslet élénkülése: a hagymapiacot az alacsonyabb globális termésszint miatt magasabb árak kezdték jellemezni. A szezon elején augusztus végén a nagykereskedelmi árak még tonnánként 400 USD EXW körül kezdődtek (148 Ft/kg), majd szeptemberben már tonnánként 600 USD EXW (222 Ft/kg) környékére emelkedtek.

A kormányzati döntés várhatóan stabilizálja a hagymaárakat a belföldi piacon, és a következő szezon is versenyképes árakkal indulhat. Egyiptomban a következő idényben már nagyobb lesz a hagyma vetésterülete, tekintettel arra, hogy a globális kereslet várhatóan továbbra is erős marad, valamint az egyre erősödő fluktuációra, ami az európai és a globális hagymatermesztést egyaránt jellemzi az utóbbi néhány évben.

Dél-Afrikában májusban minden idők legmagasabb hagymaárait jegyezték fel

A hagymát jelenleg a Johannesburg feletti, Brits térségében (Északnyugati tartomány) és Limpopo tartományban szedik, Észak-Fokföld majd október közepétől kapcsolódik be. Dél-Afrikában Nyugat-Fokföld az egyetlen tartomány, amely komoly mennyiségű árut exportál, csak januárban következik majd.

Az árak idén nagyon magasak voltak: májusban abszolút rekordot döntött a hagyma ára minden idők legmagasabb árai voltak, akár 17 randot (ZAR/kg, 0,85 euró/kg, 335 Ft/kg) is elkértek egy kg áruért. Ezt követően a hagymaárak gyorsan csökkentek ugyan, de még a júliusi és augusztusi árak is jóval magasabbak voltak, mint 2022-ben. Szeptemberben a vöröshagyma átlagára már 6 ZAR/kg környékére mérséklődött (0,36 euró/kg, 140 Ft/kg), de még ez is jóval magasabb, mint az év ezen időszakában megszokott szint.

Kínában a kezdetben magas árak szeptemberre csökkenést mutattak, stabilizálódott a piac

Kínában magas hagymaárakkal köszöntött be az idény, az export pedig a tavaszi és kora nyári hónapokban látványosan megugrott, a szezon korai szakaszában szinte megőrültek a piacok. Nyár végén következett be egy csökkenő trend, és jelenleg alacsonyabb szinten stabilizálódni látszanak. A kínai hagyma minősége az idén jó, és a betakarítás minden régióban befejeződött úgy, hogy az időjárási körülmények nem befolyásolták érezhetően a termést. Továbbra is nagy problémát jelent viszont a munkaerő kérdése: „Nehéz munkaerőt találni a gazdaságok számára, és a munkaerő ára nagyon magas. Ez befolyásolhatja a hagyma exportját is. Még kétszeres bér mellett is nehezen találunk mezőgazdasági munkásokat” – nyilatkozta egy Shandong környéki termelő. Összességében azonban a 2023-as nyári szezonnal kapcsolatban általános az elégedettség.

Észak-Amerika egyes régióiban később kezdődik az őszi hagyma betakarítása

Az őszi betakarítási szezon megkezdését követően egyre nagyobb a kínálat, és a várakozások szerint az országos termés is igen jó vagy kiváló lesz. Egyes államokban, például Wisconsinban az aszályos nyár okozott némi problémát, itt a szokásosnál későbbre csúszott a betakarítás kezdete. Különösen jó hozamokra és minden méretkategóriában jó termésre számítanak az USA északnyugati régiójában, a Kalifornia után a második, harmadik és negyedik legnagyobb termelőnek számító Oregon, Washington és Idaho államokban. A kereslet továbbra is élénk, stabil, és hamarosan a közelgő ünnepek (Columbus Day, október 9., Halloween, november 1., Veterans' Day, november 10. Thanksgiving Day, november 23.) is növelni fogják az eladott mennyiségeket. Az árak a tavalyinál egy kicsit magasabb szinten alakulnak, de ez valószínűleg a betakarítás folytatódásával együtt csökkenni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?