Nagy a gond Belgiumban: hamarosan súlyos csapás érheti a zöldségtermelőket

Nagy a gond Belgiumban: hamarosan súlyos csapás érheti a zöldségtermelőket

agrarszektor.hu
A legnagyobb belga szövetkezet, az 1200 tagot számláló, évi 106 millió eurós forgalmat bonyolító Ingro arra szólította fel az Ardo és D'Arta feldolgozókat, hogy emeljék átvételi áraikat, különben a közeljövőben akár 50%-kal is megcsappanhat alapanyagbázisuk. Az Ingro szerint ez a folyamat már el is kezdődött, számos gazda hagyott fel a szabadföldi zöldségek termesztésével, és inkább jóval kevésbé intenzív, mégis jövedelmezőbb kultúrák felé fordult, mint amilyen a gabonafélék, repce, kukorica vagy a burgonya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Ingro szerint egyre kevésbé éri meg zöldségféléket termeszteni, és a kormányzati statisztikai adatok ezt már az idei évben alá fogják támasztani: várhatóan 30%-kal esik vissza a flamand zöldségtermesztés volumene. Különösen érzékenyen érintett kultúrák a spenót (-28%), a sárgarépa és a zöldborsó (egyaránt -23%). A termelők szerint egyszerűen túl drága a zöldségnövények termesztése, és nem hozza vissza a befektetett pénzt: a szaporítóanyag drágulása mellett a műtrágya ára négyszeresére nőtt az idén, miközben meredeken emelkedtek a munkabérek (különben is súlyos munkaerőhiánnyal küzd az ágazat), és akkor még nem is beszéltünk az energia- és üzemanyagárak robbanásáról - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ehhez képest a gabonafélék hektáronkénti termelési költsége mindössze az ötöde például a kelbimbóénak, sokkal kevesebb műtrágyát igényel, gyakorlatilag alig kell hozzá alkalmazott, és különösebb pénzügyi kockázatot sem jelent elkezdeni a termelést. Ha a feldolgozókhoz az évente szokásos alapanyag-mennyiségnek csak az 50%-a érkezik be, fajlagosan sokkal drágábban fognak termelni, mint 100%-os termés esetén. Ha a hűtőtárolók és a fagyasztók csak félig vannak tele, fajlagosan sokkal drágábban képesek tárolni a termékeket. Már rövid távon hiány alakulhat ki fagyasztott zöldségfélékből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?