Erre senki sem számított: megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Erre senki sem számított: megdöbbentő hírek érkeztek a magyar kukoricáról

agrarszektor.hu
Nem fedezi a belső igényeket a hazai termés, ezért Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére. Habár a betakarítás még csak most jön, de a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról. A megoldást az import jelentheti, elsősorban Ukrajna felől, amely várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai termés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon lényegében még sosem fordult elő az, hogy az ország kukoricatermése nem fedezi a belső felhasználás igényeit, ám az idei évben ez is megtörténhet

- nyilatkozta a Portfolio-nak több, az ágazatra rálátó forrás is. A nevüket nem vállaló piaci szereplők szerint az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Ilyen még sosem történt azelőtt, hiszen eddig minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és több millió tonnás export-árualap is keletkezett.

A kukorica betakarítása még csak most következik, de a brutális aszály miatt már a nyári hónapokban is több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. Ugyanakkor ahol a kukorica végül hozott termést, ott sem alakult jól a helyzet, a keleti országrészben kifejezetten katasztrofális, de még a szerencsésebbnek mondható dunántúli részen is nagyon gyenge termés várható. Egyedül Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre számíthatnak a termelők. A betakarítás előtti becslések nem sok jót ígérnek, a legoptimálisabb jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, de egyes szerint mindössze 2,8 millió tonna lesz. Ez a megszokott 6-9 millió tonna körül alakuló éves terméshez képest, elképesztően rossznak számít. 

A helyzet kezelhető, hiszen importból vásárolhatnak a takarmánykeverők és feldolgozók kukoricát, és várhatóan Ukrajnából is érkezik be a következő hónapokban érdemi mennyiség. A Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán csütörtökön közölte: az aszály miatt Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától. Vitézy Dávid hozzátette: januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon a Záhony környéki körzetben. Az import azért is kedvező a magyarországi felhasználóknak, mert várhatóan olcsóbb lesz, mint a magyar kukorica. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?