Meglepő felfedezést tettek a kutatók: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Meglepő felfedezést tettek a kutatók: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
A szalicilsav az aszpirin hatóanyagaként ismert, ám nem csak a humán gyógyászatban fontos, ez a vegyület ugyanis a növényekben a kórokozók elleni védelmi mechanizmusokban jelátvivő funkciót is betölt. Egy tanulmány szerint ráadásul a szalicilsav a növényi klímaadaptáció kulcsa is lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már a 18. század közepe óta ismert a szalicilsav lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása, emellett a humán gyógyászatban az aszpirin hatóanyagaként ismert vegyület a növényekben a kórokozók elleni védelmi mechanizmusokban jelátvivő funkciót is betölt - írja a Qubit. A Science Advances folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a szalicilsav ezen felül a növényi klímaadaptáció kulcsa is lehet. A Univesity of California Riverside növénygetenetikei kutatócsoportja a közkedvelt laborfajnak számító lúdfű palántákon vizsgálta a klímaváltozással fokozódó stresszhelyzetek hatásait. A kutatók abból indultak ki, hogy a magas intenzitású fény hatására az állati és növényi szervezetben olyan reaktív oxigéngyökök termelődnek, amelyek nagyobb dózis esetén visszafordíthatatlan és pusztító károsodásokat, jobb esetben csak az emberi szeplőkhöz hasonló elváltozásokat okoznak.

A kutatócsoport eredményei azt mutatták, hogy amikor kevésbé pusztító volt a fény intenzitása, akkor a reaktív oxigéngyökök megjelenése nyomán speciális MEcPP molekulák szintetizálódtak, amelyek beindították a szalicilsav termelődését a növényekben. Mint kiderült az MEcPP szintézisét a szárazság, valamint hőstressz hasonlóképp aktiválta. A növénygenetikusok szerint a szalicilsav további szerepének vizsgálatával fény derülhet arra is, hogyan alkalmazkodhat a növénytermesztés a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?