Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia kajsziültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a francia kajsziültetvényekről

agrarszektor.hu
Az Agreste május 1-én hozta nyilvánosságra legfrissebb adatait a francia kajsziültetvények állapotáról. A pillanatnyi helyzet szerint két rossz évet követően átlagos termés várható. Az Agreste május 1-i gyorsjelentése szerint Franciaország három fő termesztőkörzetében összesen 128 ezer tonna körüli kajszitermés várható az idei évben, ami csaknem átlagos szintnek felel meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi, 2021-es év katasztrofális volt, a betakarított mennyiség a 60 ezer tonnát sem érte el a kemény tavaszi fagyok miatt, de a 2020-as évben is csak 85 ezer tonnát szüretelhettek a derék gallok. A 2021-es évben szerencsétlenül érintette a termelőket az is, hogy a kajszi ára csak 3%-kal volt magasabb a 2020-as áraknál (igaz ez a szint már eleve magas volt), ami nem kárpótolta a gazdákat a fagyok okozta veszteségeikért. Ráadásul a termés minősége az idény elején (májusban és június elején) annyira heterogén volt, hogy sokan "lekvárhoz való" minősítéssel árulták portékájukat. A kereslet is visszafogottnak bizonyult, ami a készletek felhalmozódásához vezetett, különösen, hogy a piacon ekkor jelen volt még az import spanyol áru is. Május-június során ezért tavaly 25%-kal kevesebb kajszit vásároltak a francia háztartások - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A három nagy kajszitermelő régió

Franciaországban három nagy termesztőkörzet teszi ki az országos termés szinte 100%-át (egész pontosan több mint 98%-ot). Ezekben közös, hogy az ország legnaposabb régiói, általában itt a legenyhébb a tavaszi időjárás (kivéve persze a kivételesen fagyos 2020-at és 2021-et), ráadásul a talajok is kiválóak a gyümölcs termesztéséhez. A három körzet mindegyike jellemző fajtákkal rendelkezik, és egymáshoz képest időben egy kicsit el is vannak tolva a szezoncsúcsok, azaz szerencsés esetben nem egyszerre ömlik piacra az összes kajszi. Messze a legnagyobb a termesztőkörzetek közül Auvergne-Rhone-Alpes, ami nagyjából a Rhone völgyét jelenti, ide ebben az évben 6100 hektárról 67,4 ezer tonna termést várnak. (Csak ez a körzet önmagában nagyobb, mint Magyarország teljes kajszitermő területe, ami idén 5630 hektár körül alakul). Ez a Bergeron hazája, de jellemző fajták még a Bergeval és az Orangé de Provence is. A tavalyi, 2021-es évben itt borotváltak a legkeményebben a tavaszi fagyok, a szokásos 45-60 ezer tonna körüli termésnek a harmada sem maradt a fákon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azért az idén sem úszta meg teljesen a körzet a kemény fagyokat, így két kisebb területen, Baronnies környékén (a 12 ezer tonnás várt termésből már csak 4 ezerre számítanak) és az Ardèche folyó völgyében tapasztaltak jelentős károkat. Baronnies abból a szempontból különösen szerencsétlennek számít, hogy tavaly sikerült elfogadtatni a mi Gönci kajszinkhoz hasonló oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ-t) a szűk régióból származó gyümölcsökre. A Rhone völgyében részint a szél, részint felhősödés akadályozta meg idén a kisugárzási fagy kialakulását. A második legnagyobb körzet Languedoc-Roussillon, ahová az idén 3900 hektárra 42,7 ezer tonna termést becsülnek. A régió jellemző fajtái a Royal Roussillon és a Soledane. Általában ez a legkorábban érő körzet, és a tavalyi évet is itt sikerült megúszni a többi régióhoz képest a legkisebb veszteségekkel. Idén a fagy elleni védekezés hatékony volt, de a virágzást követően nagy mennyiségű csapadék hullott a régióban. Sok helyen tapasztaltak Monilia-fertőzést, így a hozamok minden bizonnyal valamelyest csökkenni fognak egy normál évhez képest.

A harmadik, legkisebb területű körzet Provance-Alpes-Cote d'Azur, barátoknak és üzletfeleknek röviden csak PACA. Az 1500 hektáros területre az idei évre 19500 tonna kajszitermést jósol az Agreste a tavalyi és tavalyelőtti nagy terméskiesést követően, itt a jellemző fajták az Orangered és a Bergarouge. A körzetre márciusban és áprilisban két fagyos időszak csapott le, de a védekezés hatásosnak bizonyult, csak mérsékelt károkat okozott. A termés csaknem el fogja érni a 2018-2019 évek szintjét. Általában a legkorábban Roussillonban kezdődik meg a betakarítás, itt a szezon május közepétől július közepéig szokott tartani, bár idén valószínűleg a Rhone-völgyében kezdődik meg előbb az idény néhány korai fajtával. Május végén szokott beindulni a szezon a PACA régióban, majd június elejétől szeptember közepéig a Rhone-völgye, a legfőbb termőkörzet vesz át a stafétabotot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?