Drasztikus lépést tett Oroszország: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépést tett Oroszország: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Betiltja a napraforgómag exportját Oroszország április 1-től augusztus végéig, az április 15-től augusztus 31-ig tartó időszakban pedig exportkvótát ír elő a napraforgóolajra. Az orosz mezőgazdasági minisztérium közlése szerint ezekkel a lépésekkel próbálják elkerülni, hogy esetleges hiány alakuljon ki az országban, illetve így akarják enyhíteni a belföldi árakra nehezedő nyomást. Emellett Oroszország arról is döntött, hogy megemelik a nitrogénműtrágyákra vonatkozó exportkvótákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint Oroszország betiltja a napraforgómag kivitelét április 1-től augusztus 31-ig, az április 15-től augusztus 31-ig tartó időszakra pedig 1,5 millió tonnás exportkvótát ír elő a napraforgóolajra. Emellett a napraforgólisztnél is korlátozzák a kivitelt és 700 ezer tonnás exportkvótát vezetnek be - írja a Reuters. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelői, egyik fő vásárlójuk India. Az utóbbi időben azonban a napraforgóolaj és az olajos magvak világpiaci árának meredek növekedésével jelentősen megnőtt a kereslet az orosz termékek iránt. India 45 000 tonna orosz napraforgóolaj vásárlására szerződött áprilisban rekord magas áron azt követően, hogy az ukrajnai szállítások leállása miatt durván megugrott az étolaj ára a belföldi piacukon. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A mezőgazdasági minisztérium a napokban jelentett be, hogy Moszkvának exportkvótákat kell bevezetnie a napraforgóolajra annak érdekében, hogy "fenntartsa" a hazai ellátás stabilitását. Mint mondták, ez az intézkedéscsomag segít elkerülni a hiányt, illetve a nyersanyagok és a társadalmilag fontos termékek árának meredek emelkedését Oroszországban.

A fentiek mellett Oroszország arról is döntött, hogy 231 ezer tonnával, illetve 466 ezer tonnával növeli a nitrogén- és a komplex műtrágyákra vonatkozó exportkvótákat. Az orosz kormány még 2021. december 1-jén döntött arról, hogy exportkvótát vezet be a nitrogéntartalmú műtrágyákra és a nitrogéntartalmú komplex műtrágyákra az élelmiszerárak növekedésének megfékezése érdekében. A 2022. május 31-ig érvényben lévő korlátozás felső határát a nitrogén-műtrágyák esetében 5,9 millió tonnában, a komplex műtrágyák esetében pedig 5,35 millió tonnában határozták meg. Oroszország február 1-jén két hónapos tilalmat rendelt el az ammónium-nitrát kivitelére is, a tilalmat a napokban meghosszabbították május 1-ig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?