Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz a polcokon a jövőben?

Óriási változás a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lesz a polcokon a jövőben?

agrarszektor.hu
Habár úgy tűnik egy kicsit megnyugodott az étolajpiac, és Magyarországon egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban. Akadnak például olyan élelmiszerek, ahol napraforgó helyett repce vagy más növényi olajat használnak a receptben, egyes gyártók pedig teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kicsit megnyugodni látszik az étolajpiac, amióta Ukrajnából már kijuthat alternatív útvonalakon napraforgó - mondta a Világgazdaságnak Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Habár Németországból, Franciaországból, Olaszországból vagy éppen Angliából is rendszeresen érkeznek hírek arról, hogy a napraforgóolaj hiánycikk, és a hazai üzletekben is elszórtan tapasztalható hasonló, de a belpiacon nem rendszerszintű a probléma. A szakember kiemelte, egyáltalán nem beszélhetünk általánosan az étolaj hiányáról Magyarországon, és azt látni, hogy elérhetők napraforgóolaj-készletek, de az árak magasabbak, mint korábban. Az valóban jó hír, hogy javul az Ukrajnából történő beszállítás, de kis mennyiség nem oldja meg a beszerzési nehézségeket, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy az idei előrejelzések szerint jó lehet a napraforgó termése. Feltéve, hogy nem az aszály sújtotta területeket nézzük, mivel ott komoly gondok lesznek a hozamokkal.

Vörös Attila közölte, azt azonban mégsem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nincsenek problémák az élelmiszeriparban felhasznált napraforgó-étolajjal kapcsolatban. 

Már az ukrán háború kitörése előtt is jelentős áremelkedés zajlott az agrártermékek, így a napraforgó piacain is. Ezek tőzsdei árucikkek, a globális folyamatoknak pedig értelemszerűen részesei a hazai élelmiszer-feldolgozók is. A Covid utóhatásai itt is érvényesültek, a háború kitörése, így az ukrán napraforgóexport leállása pedig rátett egy hatalmas lapáttal a helyzetre. A gyártók ezért tavasz óta keresik azokat a megoldásokat, hogy miként tudják átvészelni a napraforgómag- és napraforgóolaj-ellátási gondokat.

Ahol lehetséges, attól függően, hogyan állnak rendelkezésre az alapanyagok, több recepttel dolgoznak a gyártók. Ha napraforgót tudnak megbízhatóan beszerezni, akkor azzal készülhet az élelmiszer, ha pedig repce vagy más növényi olaj érhető el stabilan a piacokon, akkor az ahhoz igazított recepttel gyártanak. Ez nem általános gyakorlat, és csak azoknál a termékeknél kivitelezhető, ahol a minőségi, az íz- és az egyéb paraméterek adottak ehhez - hangsúlyozta Vörös Attila. Hozzátette azonba, hogy egyes gyártók akár teljesen átálltak a napraforgóolajról más növényi vagy akár állati alapanyagra, az ő esetükben a napraforgó helyett a pálmaolaj, vagy éppen a sertészsiradék elérhetősége lesz rövid távon meghatározó.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?