Rengeteg magyar vesz ilyen fenyőfát karácsonyra: ezért ilyen népszerű ez a típus

Rengeteg magyar vesz ilyen fenyőfát karácsonyra: ezért ilyen népszerű ez a típus

agrarszektor.hu
Hazánk földrajzi adottságaiból - azaz a magashegységek hiányából - következik, hogy bizonyos fajta fenyőket, elősorban a karácsonyfaként tartósságáról és dús ágairól híres nordmannt importálunk, míg lucfenyőt exportálunk. A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú, körülbelül 20 éves használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tevékenységet - beleértve a forgalmazást is - 600-700 családi gazdaság végzi. Szakmai partnerünk, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tájékoztatása szerint fenyőből nem lesz hiány az idei szezonban sem. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők.

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű fenyőféle, noha közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik közkedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség egyik tagja. A sűrű ágrendszerű fát rendkívül dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent.

A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann fenyő. Szabályos alakú, tetszetős formájú fa. Lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmaradnak. Az értékesítésre kerülő nordmann fenyők nagyobb része importból, kisebb része hazai nevelésből származik. A túlnyomórészt Dániából származó nordmann fenyő mennyisége közel 500-600 ezer darabot tesz ki. Nordmann fenyőt - az évek óta erősödő keresletre válaszul - az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek magyar termelők is, így idén hazai áruval bővül e termék piaca.

Az élő fenyők mellett a műfenyők egyre bővülő kínálatával is találkozhatunk. Akik műfenyő vásárlása mellett döntenek, azokat többnyire a természet féltése vagy a kényelem szeretete vezérli. Noha a műfenyőnek is megvan a maga piaca, nem árt tudni, hogy a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak, a piacra kerülő áruk nem az erdők "kiirtásából" erednek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?