Ezt rengetegen elrontják: így választhatod ki a tökéletes fenyőfát karácsonyra

Ezt rengetegen elrontják: így választhatod ki a tökéletes fenyőfát karácsonyra

agrarszektor.hu
Tévhit, hogy a műfenyőt vásárlók környezettudatosabbak lennének, a vágott fenyő sokkal kevésbé terheli a klímát. Erről a Klímapolitikai Intézet kutatója beszélt, aki kiemelte, hogy ma már kölcsönözni is lehet földlabdás fenyőt, ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik leggyakoribb tévhit a karácsonyfa-vásárlással kapcsolatban, hogy a műfenyő kevésbé ártalmas a környezetre nézve, mint az élő fenyő - mondta el Kovács Erik. A Klímapolitikai Intézet kutatója kifejtette, hogy az utóbbit azért ültetik és nevelik hosszú éveken - akár 9-15 évig is - keresztül, hogy abból majd egyszer karácsonyfa lesz - olvasható az Infostart oldalán. Az élő fenyőfák ráadásul a locsolásnak és a megfelelő trágyázásnak köszönhetően javítják a bioszférát a különböző kertgazdaságokban vagy fenyőiskolákban.

A kutató szerint sokan nem veszik számításba azt a tényt sem, hogy az élő fenyő kevésbé terheli a klímát, ugyanis mialatt növekszik, akár 30-40 kilogramm szén-dioxidot is képes elnyelni. Ha pedig megfelelően újrahasznosítják, akkor gyakorlatilag „nullára jön ki a karbonlábnyoma”. Ilyen eljárás például az, amikor a vágott fenyőt fűtés céljából erőművekbe viszik, ahol kitisztítják a szén-dioxidot az égés során, de akár dísztárgyakat is lehet készíteni belőlük.

Ezzel szemben a műfenyő gyártása során rendkívül sok káros anyag és üvegházhatású gáz szabadul fel - mondta el Kovács Erik, hozzátéve, hogy a műfenyőt nem Európában készítik, hanem a Távol-Keleten és amíg onnan eljut repülőkkel vagy hajókon más kontinensekre, ugyancsak nagy mennyiségű szén-dioxid és káros anyag kerül a levegőbe a szállítás során, vagyis komoly környezetszennyezés történik. A vágott fenyővel ellentétben ráadásul nem is lehet újrahasznosítani és elégetni sem szabad, mert rengeteg káros anyagot tartalmaz. Ha égetni kezdik, akkor pedig benzol, dinitrogén-oxid és egyéb más mérgező gázok keletkeznek.

Az élő fenyő vásárlásánál több opció is az emberek rendelkezésére áll. Lehet már a többi között földlabdás fenyőt is venni, sőt a megosztáson alapuló gazdaság jegyében akár kölcsönözni is lehet is karácsonyfát számos kertészetből. Kovács Erik ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon óvatosan kell bánni az élő fenyőkkel, ugyanis azok sokkot kaphatnak, amikor beviszik a kinti hidegről a melegre, majd az ünnepek után ismét kikerülnek a szabadba. A hőstressz következtében akár a 40%-uk is elpusztulhat.

A Klímapolitikai Intézet munkatársa azt ajánlja, hogy érdemesebb inkább vágott fenyőt vásárolni. Akinek van saját kertje és megfelelően tudja gondozni, az választhatja a földlabdás fenyőt is, de nagyon oda kell rá figyelni, mert rendkívül érzékeny - magyarázta, hozzátéve, hogy arra is ügyelni kell, hogy megfelelő talajba ültessék a földlabdás fenyőt, nem mindegy az sem, milyen földet használnak ehhez, mert a nem ideális környezet és a rossz talajviszonyok szintén sokkot okozhatnak neki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29