Hatalmas eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

Hatalmas eső jön hétfőn: térképen mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
A hétvégén még sok napsütésben lesz részünk, de hétfőn már egyre több felhő érkezik Magyarország fölé. A Dunától keletre még sokat fog sütni a nap, a Dunántúlon viszont nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a késő délutáni óráktól kezdve nyugaton, északnyugaton már záporok is kialakulhatnak. Sokfelé viharossá fokozódhat a szél is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hétvégén még sok napsütésben lesz részünk, de hétfőn már nyugat felől egyre több felhő érkezik hazánk fölé. A Dunától keletre még sokat fog sütni november első napján a nap, a Dunántúlon viszont nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a késő délutáni óráktól kezdve nyugaton, északnyugaton már záporok is kialakulhatnak - írta meg az Időkép.hu. Ezt követően a késő esti órákban kiadósabb csapadék érkezik nyugat felől, mely éjszaka a Dunántúl jelentős részén okoz majd esőt.

Kedden reggel, délelőtt sokfelé kell számítani csapadékra, majd délután a Dunántúl nagy részén már szárazabb idő ígérkezik. Eközben keleten, északkeleten tarthat ki legtovább az esős idő, ezeken a tájakon csak az esti, késő esti órákban szűnhet meg a csapadék. A jelenlegi számítások szerint ezalatt az időszak alatt (hétfő estétől kedd késő estig) többfelé kell számítani ebből a csapadékmezőből kiadósabb mennyiségű esőre, az ország nagy részén 10-20 mm közötti csapadékmennyiségre van kilátás, de nyugaton, északnyugaton helyenként akár 30-40 mm eső is eshet kevesebb mint 24 óra leforgása alatt.

Forrás: Időkép.hu

Kedden, ahogy ez a hullámzó hidegfront eléri hazánkat nyugat-északnyugat felől, mögötte a szél is északnyugatira, majd nyugatira fordul, és ezzel együtt megerősödik, többfelé átmenetileg viharossá fokozódik. Az ország északkeleti harmadát leszámítva sokfelé előfordulhatnak kedden 60-80 km/h közötti széllökések is.

Forrás: Időkép.hu

A hétfői 12-18 fokot követően kedden már csak 6 és 14 fok közötti csúcsértékekre van kilátás. Szerdán már szárazabb időre számíthatunk, de sok felhő lesz felettünk. A szél is veszít erejéből, de még többfelé élénk lehet, viszont délkeletire fordul, így ezzel együtt több fokkal erősödhet a nappali felmelegedés. Csütörtökre újabb hidegfront érkezhet ismét megerősödő széllel, csapadékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?