Elképesztő, mit gurítottak a britek: ilyen kertészeti projekt nincs még egy Európában

Elképesztő, mit gurítottak a britek: ilyen kertészeti projekt nincs még egy Európában

MTI
Megnyitotta kapuit a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) első, városi környezetben kialakított kertje, amelyet "Európa legnagyobb, aktív részvételre épülő kertészeti projektjeként" jellemez a társaság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Salfordban lévő, 62 hektáros RHS Garden Bridgewater a tervezettnél egy évvel később nyílt meg a koronavírus-járvány miatt - írja a BBC News. Az RHS főigazgatója, Sue Biggs szerint a 35 millió fontból megvalósult kert több év kemény munkájának eredménye. A társaság reményei szerint a kertet évente egymillióan fogják felkeresni és 2030-ra éves szinten 13,2 millió font bevételt fog termelni.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A projekt egyik szóvivője elmondta, hogy a területre nagyjából 250 ezer új növényt ültettek be és a kert több mint 100 ember, köztük csaknem 50 helyi lakos számára biztosít munkahelyet. A bridgewateri csapat továbbá egy, a kertészet és a jobb egészségi állapot közötti kapcsolatra fókuszáló, úttörő programban is részt vesz. A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést írnak fel a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek, akik a napi problémákat maguk mögött hagyva belefeledkezhetnek a gyomlálásba és a növények elhalt részeinek eltávolításába, miközben a friss levegőn vannak.

A kert kurátora, Marcus Chilton-Jones szerint a céljuk, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a környező területeken élőkkel. A látogatok különféle kerttípusokkal találkozhatnak. Az Édenkertben például az ázsiai és mediterrán kertek által inspirált palántázással ismerkedhetnek meg.

Az RHS Garden Bridgewater helyén egykor pazar kertekkel körülölelt vidéki kastély állt, amely a 20. század elején az enyészeté lett, majd 1943-ban egy tűz adta meg számára a kegyelemdöfést, míg végül elbontották. A következő években a terület egy részét egyebek között kertészetként és cserkésztáborként használták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?