Kertitörpe-apokalipszis sújtja Angliát: egész Európára átterjedhet a példátlan vész?

Kertitörpe-apokalipszis sújtja Angliát: egész Európára átterjedhet a példátlan vész?

agrarszektor.hu
A BBC a Covid által sanyargatott gazdaság egy keveset hallott problémájáról készített riportot: az elmúlt hónapokban tapasztalt súlyos kertitörpe-hiányról. A cikk egyik megszólalója, Ian Byrne elmondta, hogy fél éve nem volt náluk készleten kerti törpe, és ha sikerül is szerezni pár törpét, azonnal túladnak a rövid árun.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Byrne úgy gondolja, hogy Anglia legtöbb kertészeti szaküzlete is ebben a cipőben jár, sőt hasonló a helyzet Európa több országában is. A szakember szerint a kínálat nem tudja követni a keresletet, aminek következtében a kerti törpék ritka jelenségek lettek a boltok polcain - írja a Telex. A koronavírus-járvány alatt sokan új elfoglaltság után néztek, egyre több otthon űzhető hobbi lett népszerűbb, köztük a kertészkedés is. Byrne szerint a már ismert, megszokott kuncsaftok mellet egy teljesen új vevőkör jelent meg, a kertészetek forgalma pedig majdnem megduplázódott. A népszerűség pedig töretlen, hiszen rengetegen szeretnének még kerti törpét vásárolni. 

Ez azonban több problémát is felvet, többek között azt, hogy a beszállítók nem tudnak elég törpét bevinni az országba, a Szuezi-csatornában az elmúlt hetekben kialakult tengeri közlekedési dugó pedig több szállítmányt is tovább késleltetett. Byrne-ék Európa-szerte próbáltak új beszállítókat keresni, sőt, már kínai cégekkel is tárgyaltak, végül arra jutottak, hogy a kertitörpe-aszály oka már a gyártásban is jelentkezik. 

Már a nyersanyag előállítása is probléma, így nincs elegendő sem műanyag, sem kő, sem beton kerti törpéből  

- fogalmazott. Azt pedig még nem lehet tudni egyelőre, hogy az árakat hogyan fogja megváltoztatni a válság, de az biztos, hogy nem kedvező irányba fog billeni a mérleg. 

Byrne tapasztalatait jól alátámasztja a kertészetek angliai képviseleti szervezete, a Garden Centre Association vezetője is. Iain Wylie azt is megjegyezte, hogy a kertitörpe-aszály mellett a kerti bútorokból és egyéb kerti kiegészítőkből is nagy hiány alakult ki. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?