Növekvő terményárak fűtik a vetési kedvet a tengerentúlon is

Növekvő terményárak fűtik a vetési kedvet a tengerentúlon is

Takarék Agrár24
A növényi termékek - búza, kukorica, szójabab, növényi olajok - iránti erőteljes exportkeresletre és a gazdaság fellendülésével kapcsolatos várakozásokra reagálva a gazdák az Egyesült Államokban idén tavasszal 37,3 millió hektár kukoricát (+500 ezer hektár) és 36,4 millió hektár szójababot (+2,8 millió hektár) terveznek vetni (Forrás: https://www.agriculture.com).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez csaknem 5 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest, rekordközeli szójabab-termést és az eddig talán legnagyobb kukoricatermést eredményezve. Mindemellett 2021-ben az amerikai farmerek exportbevételeit is a csillagok közé - 157 milliárd dollár környékére - várják az USDA szakemberi, ebbe persze beleértve a valaha volt legnagyobb kínai exportot 31,5 milliárd dollárral. Ugyanakkor, kezeljük ezeket az előrejelzéseket óvatosan, mivel sokunk emlékeiben élnek még a tavalyi USDA előrejelzésekkel kapcsolatos aggodalmak, kételyek és hogy az időjárás milyen kegyetlen rendező!

A várakozások szerint az Egyesül Államok kukoricatermelése meghaladhatja 381 millió tonnát (eddigi rekord 384,8 millió tonna), a szójababtermése pedig elérheti a 122 millió tonnát (eddigi rekord csaknem 120,5 millió tonna) normál időjárási körülményeket feltételezve a növények vegetációs időszakára.

Az USDA szakértői, a szarvasmarha-, disznó-, brojler- és tejtermelés szerény bővülését feltételezik az idei évre, ugyanakkor mindegyik termék esetében magasabb piaci árakat várnak (Forrás: www.usda.gov).

Ezt alátámasztják a termények árutőzsdei árai is 2021 első negyedévében, miután egymás után a nyolcadik hónapja emelkednek - 2014 júliusa óta ezidáig a legmagasabb szintre. Az összes fontos élelmiszercsoport árai meredeken emelkednek - legfőképpen a gabona, olajos magvak (növényi olajok), de a tej, a hús és a cukorárak is folyamatosan nőnek.

Forrás: www.tradingeconomics.com, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az előrejelzések szerint a Kínába irányuló a 2021-es amerikai exportbevételek elérik a rekordnak számító 31,5 milliárd dollárt - 4,5 milliárd dollárral magasabb a novemberi előrejelzésnél - míg a 2020. évi exportbevételek a 17 milliárd dollárt alig haladták meg. Ezzel Kína ismét az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeinek első számú felvásárlója lesz. Tavaly a kereskedelmi háború miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Kanada és Mexikó mögé.

https://www.agriculture.com/news/crops/record-corn-and-soybean-crops-possible-as-farmers-chase-high-prices

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?