Saját pékség lisztdrágulás idején: így csinálja egy magyar családi gazdaság

Saját pékség lisztdrágulás idején: így csinálja egy magyar családi gazdaság

Bõle István
A lehetőségekhez képest a lehető legnagyobb haszonnal művelték a kárpótlással visszakapott földeket. Raktárakat építettek nemcsak maguknak, hanem a környezetükben lévő új gazdáknak is. Malmot emeltek a búza helyben történő őrléséhez, és péküzemet építettek a liszt feldolgozásához. Most gluténmentes termékek nagyobb volumenű gyártásáról tárgyalnak. A Borbás farm több mint két és fél évtizedes története a változó körülményekhez történő igazodásról is szól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Borbás Zsolt a jászapáti farm fő tulajdonosa és egyszemélyi felelős vezetője maga végez el két fordulót is az éjszakai pékáru kiszállításában - tudta meg az Agrárszektor. Nem mindennapos, hogy egy közepes méretű agrárvállalkozás első számú irányítója este 11-kor megpakolja a gépkocsit és boltról boltra járva osztja ki a megrendelt kenyeret és különböző más pékárut. Kiderült, hogy két gépkocsivezetőt a közelmúltban kénytelen volt elbocsátani a vállalkozás, ugyanis bebizonyosodott, hogy lopják az üzemanyagot. Azóta pedig alkalmas embert nem találtak a döntően éjszakai munkára. Borbás Zsolt pedig abban is kedvét leli, hogy egyre rövidíti a fordulók időtartamát, most már kétszer három óra alatt teljesíti azt áruterítési feladatot, amelyre az egykori alkalmazottainak 6-6 órára volt szüksége.

Amikor 1988-ban elkezdtem az egyetemet, még a tsz hierarchia volt a jellemző a magyar vidéken. Akkor úgy gondoltam, agronómus leszek

 - mondta Borbás Zsolt. Akkoriban fedezték fel, hogy a pénzügyi ismeretekkel is rendelkező szakemberekre van szüksége a magyar mezőgazdaságnak. Borbáséké volt az első évfolyam a Gödöllői Egyetemen. A végzésük idején már az alakuló piacgazdaságnak nagy szüksége volt erre a tudásra. A kereskedelmi bankoktól az agrárirányításig keresték a friss diplomásokat.

A Borbás család éppen akkoriban kapta vissza a kárpótlással a földjeit. Zsolt a gazdaság beindítását érezte a legizgalmasabb, a számára legmegfelelőbb feladatnak. Az ezredfordulón a családdal megkezdték a mostani telephelyük, az István major építését. Az 1993-as induló gazdaságnak még csak 40-50 hektár földtulajdona volt és a művelt területben a bérlet volt a meghatározó, a gazda azonban hamar felismerte, hogy a legnagyobb szüksége a környék gazdáinak tároló helyiségre van, így nem kell azonnal aratás után értékesíteniük a terményeiket. Évente építettek egy-egy nagy alapterületű csarnokot, emellett bőven vállaltak bérmunkát is. Ily módon a csúcsidőszakban 5 ezer hektár körüli területet integráltak. Mintegy százötven gazdával volt akkoriban integrációs kapcsolatuk. A hazai agrárgazdaság intervenciós korszaka idején malmot épített a Borbás farm. Az állam bérelte a raktárépületeket a búza tárolására. A havonta rendszeresen érkező bérleti díj volt a beruházás anyagi forrása. Közben Heves városában egy péküzemet is megvásároltak. Gyorsan bebizonyosodott, hogy ennek az üzemnek a felszereltsége, technikai színvonala már elavult és gazdaságos működést nem lehet várni ettől a termelő egységtől. Azonnal elkezdték tervezni a saját pékséget, a malom szomszédságában. A saját pékség Jászapátin 2015 óta működik.

A jelen egyik legnagyobb gondja, hogy a liszt ára az utóbbi hetekben dinamikusan megindult felfele. Most 90-95 forint a B 55-ös minőségű liszt kilogrammonkénti ára, és a következő hetekben további emelkedés várható. Borbás Zsolt szerint - minden ellenkező híresztelés ellenére - ezt az emelkedést teljes mértékben nem lehet a kenyér árában érvényesíteni. Ugyanis olyan éles a verseny a különböző sütödék között, hogy a boltok könnyedén válthatnak beszállítót ebben a termékcsoportban. Ugyanakkor évtizedek óta jellemző tendencia a kenyérfogyasztás csökkenése. A mostani időszakban idehaza évente 39 és fél kilogramm az egy főre jutó kenyérvásárlás, ez az érték 30 évvel ezelőtt, 1990-ben még 64 kilogramm volt.

Egy ideje előkészítették és gyakorolták a gluténmentes termékek gyártását. Mostanra szakmailag és technológiailag is képesek a Borbás farmon nagyobb mennyiség rendszeres előállítására. Ennek a termékcsoportnak az értékesítésén múlik, - Borbás Zsolt szerint - hogy új lendületet kapjon a gazdaságuk mind gazdaságilag, mind morálisan.

A Borbás farm most 350 hektár saját területen termel különböző gabonaféléket. Az itt megtermelt alapanyagot már képes feldolgozni és főként különböző pékáruban értékesíteni. Többet is el tudna adni a feldolgozott termékekből, most a logisztikai kapacitása kevés, a kiszállítás növeléséhez autókra és jól teljesítő gépkocsivezetőkre lenne elsősorban szüksége ennek a jászapáti székhelyű vállalkozásnak. Ugyanakkor a vállalkozás vezetője sem riad vissza a fizikai munkától, Borbás Zsolt volt már molnár, pék 2 hónapig napi 16 órában, sofőr, traktoros, de kombájnt is szokott vezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?