Olyan dolog derült ki a baktériumokról, ami a mezőgazdaságra is komoly hatással lehet

Olyan dolog derült ki a baktériumokról, ami a mezőgazdaságra is komoly hatással lehet

agrarszektor.hu
Kutatók megállapították, hogy a baktériumoknak is van biológiai órája, ez a felfedezés pedig nemcsak azért fontos mert a baktériumok alkotják a földi biomassza 15 százalékát, de az eredménynek mezőgazdasági, gyógyszerészeti és ipari jelentősége is van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismert, az állatvilágban és az embernél is a szervezet normális működésének alapja a biológiai óra. Ez mondja meg mikor vagyunk álmosak, mikor alszunk és mikor vagyunk kipihentek, és ezzel együtt koordinál a háttérben egy csomó fiziológiai vagy a kognitív funkciókhoz köthető folyamatot - írja az Index. 

Három kutatónak sikerült izolálnia azt a gént, ami az élőlények belső óráját szabályozza. 24 órás ciklushoz igazodik az állatok, növények és gombák életritmusa is. A fotoszintetizáló baktériumokról is ismert volt, hogy ilyen szinten igazodnak a fény váltakozásához, azt viszont nem tudtuk, hogy a fénytől nem függő társaik követik-e az időt. A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nem fotoszintetizáló baktériumok is számontartják az időt. A molekuláris működéseik a napszakhoz igazodnak, a fény vagy a hőmérséklet változásának ritmusa alapján - mondta Martha Merrow kronobiológus.

Merrow és kollégái a földben és különböző állatok - köztük az ember - emésztőrendszerében fellelhető Bacillus subtilist, magyar nevén szénabacilust tanulmányozták. A baci 12 órás fény/sötét váltakozáshoz igazította a ytvA nevű génjének kifejezését. A gén kék fény érzékelő receptort állított elő - sötétben megnőtt a termelése, fényben pedig csökkent. Teljes sötétségben a hőmérséklet 12 órás váltakozása ugyancsak előidézte a fényreceptor szabályos termelését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?