Makro adatok a gazda szemével: Egyre népszerűbb a sütőtök, érdemes kipróbálni

Makro adatok a gazda szemével: Egyre népszerűbb a sütőtök, érdemes kipróbálni

Takarék Agrár24
Jellemzően szeptember végével indul a sütőtökszezon, amelynek fő fogyasztási szezonja az október-novemberi időszakra tehető, köszönhetően a Halloween ünnepének is. A sütőtök amellett, hogy egészséges (karotin, C-vitamin, kalcium- és foszfor tartalom), további előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik: ízletes és olcsó alapanyag. A felhasználhatósága is széleskörű: levesként, főételekhez köretként, de akár desszertekhez is felhasználható. Gyermekként is az első zöldségélményeink között szerepel a sütőtök, a bébiételek többsége jellemzően sütőtököt is tartalmaz. Az elsőre talán bonyolultnak tűnő konyhai feldolgozása számos háziasszonyt elriaszt, de már megszokhattuk, hogy az élelmiszeripar kiszolgálja a fogyasztói igényeket - az USA-ban például ma már szinte minden üzletben kapható a konyhakész felhasználásra alkalmas sütőtökpüré konzerv.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO adatai alapján a világ töktermelése az elmúlt 20 évben dinamikusan növekedett - 2018-ban a globális töktermelés 27,6 millió tonna volt, amely 2000-hez képest 60%-os növekedést jelent! Földrajzilag a legjelentősebb régió Ázsia, amely a globális termelés több mint 60%-át adja, Európa részesedése alacsony, 15-16% körül alakul. A két legjelentősebb töktermelő ország Kína és India, amelyek együttesen a globális termelés nagyságrendileg 50%-át adják. Kína folyamatosan növeli a termelését, az elmúlt 20 évben több mint duplájára emelkedett a kínai töktermelés.

forrás: FAO, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján hazánkban Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt - elsősorban a Tiszántúlon, a legnagyobb termőterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közel 600 hektárral. A hétköznapi életben a kerek, narancssárga sütőtök képe él, de a sütőtök formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök).

A NAK adatai alapján a hazai fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, az egy főre jutó fogyasztás évente 3-3,5 kg, amelyet fedez az évi 30-35 ezer tonna termés. Az import elsősorban az egyenletes ellátást biztosítja.

Használjuk ki tehát a mostani sütőtök szezont és fogyasszunk minél több friss sütőtököt, a háziasszonyok pedig bátran ismerkedjenek ezzel a konyhai alapanyaggal, feldolgozása csak elsőre tűnik nehéznek - ha pedig tehetjük, válasszunk feltétlenül hazai terméket. Kihasználva az első éves kiskerti sütőtöktermesztésem eredményeit magam is így teszek, a cikk írásakor a saját készítésű sütőtökkrémleves mellé egy egyszerűen elkészíthető sütőtökös sütemény társul majd pénteki ebédként.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?