Kampányba kezdtek a növénynemesítő vállalkozások: komoly változásokat akarnak

Kampányba kezdtek a növénynemesítő vállalkozások: komoly változásokat akarnak

Kampányt indít a Bayer a génszerkesztéssel kapcsolatos európai szabályozás megváltoztatásáért. A vállalat növénytudományi ágazatának elnöke erről egy, a mezőgazdaság jövőjével foglalkozó online konferencián beszélt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy bejelentést tett Liam Condon, a Bayer növénytudományi ágazatának igazgatója a Bayer Future of Farming című online konferencián: a vállalat mostantól nagyon aktívan fog fellépni annak érdekében, hogy Európa megváltoztassa a génszerkesztésre vonatkozó szabályozását, írta meg a Farmers Guardian. Liam Condon elmondta, hogy a Bayer azon az állásponton van, hogy a szabályozásnak fel kellene zárkóznia a már létező technológiához, és lehetővé kellene tennie ennek alkalmazását, nemcsak az európaiak, de a világ minden táján élők javára, akik Európától várják a jogi kereteket.

A szakember beszédében a génszerkesztést és a CRISPR technológiát lenyűgöző áttörésnek nevezte, amely fenntarthatóbbá tudná tenni a mezőgazdaságot. A probléma azonban az európai szabályozási eljárással van, amely ugyanúgy közelíti meg a génszerkesztést, mint a "régi" transzgenikus GMO-kat. Azaz nem lehet az európai viszonyoknak megfelelő növényeket létrehozni, mivel egyszerűen túl drága lenne végigvinni azokat a teszteket és kísérleteket, amelyeket a jelenlegi szabályozás előír.

Liam Condon elmondta, hogy a növénynemesítéssel foglalkozó kis- és nagyvállalatok is egy szövetségbe tömörültek annak érdekében, hogy a génszerkesztés mellett kampányoljanak. Ahogy a Bayer szakembere fogalmazott, Európa elszalasztotta a transzgenikus génmódosítási technológia nyújtotta előnyöket, a génszerkesztés alkalmazásának lehetőségét viszont nem kellene elengednie.

Számos országot állítanak komoly kihívások elé az aszályok és az áradások, elég csak Afrikára és Ázsiára gondolni. Ha Európa továbbra is akadályokat gördít a génszerkesztés alkalmazása elé, ez a technológia valószínűleg Afrikában se fog továbbfejlődni, pedig ott igen nagy szükség lenne rá. Ebben a kérdésben szélesebb körű társadalmi vitára lenne szükség

- jelentette ki Liam Condon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?