Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

agrarszektor.hu
2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben az Európai Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák - az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az "új génszerkesztési technikákkal" kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője szerint nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.

Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak

- tette hozzá Eric Gall.

Magyarországon öt szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet:

  • Biodinamikus Közhasznú Egyesület
  • Fenntarthatóság Felé Egyesület
  • Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi
  • Közép-magyarországi Zöld Kör
  • Magyar Természetvédők Szövetsége

Az angol nyelvű teljes levél ezen az linken érhető el. A kapcsolódó angol nyelvű közlemény pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?