Biztos állását a családi gazdaságra cserélte a magyar férfi: durva, mi történt vele azóta

Biztos állását a családi gazdaságra cserélte a magyar férfi: durva, mi történt vele azóta

Bõle István
Minden valószínűség szerint ezekben a hetekben adjunktusként vagy már docensként készülődne az új tanévre Szöllősi Gergely az agráregyetemen, ha 2009-ben nem dönt úgy, hogy visszatér Apostagra, a család alapvetően szántóföldi növényeket termesztő gazdaságába. Az elméleti felkészültsége versenyképesebbé, jövedelmezőbbé tette a középgazdaságot, hazatérése után ugyanis első lépésként elkezdte a gazdaság gépesítettségének megfelelő szintre hozását. Az Agrárszektor a terveiről, illetve a céljairól kérdezte a fiatal gazdát, aki most már mindössze csak két alkalommal jár vissza az egyetemre évente, az Államvizsga Bizottság külsős tagjaként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyetemi diplomával a zsebében miért döntött az oktatói munka mellett?

Akkor felvettek az egyetem Növénytermesztési Intézetének nappali tagozatos doktori képzésére. A hat fél év alatt a doktoranduszoknak a napi oktatásban is részt kellet venniük, ami számomra a növénytermesztési tanüzemben végzett gyakorlati képzés koordinálását jelentette. A II. éves hallgatókkal, több csoportban 1-1 hetet töltöttünk el a tanüzemben, ez összesen 10-12 csoportot jelentett félévenként. Emellett az utolsó évben megkaptam az V. évfolyamosok számára hallgatható Növénytermesztés a gyakorlatban tárgy oktatását is. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Mit sikerült megvalósítani az egyetemi terveiből?

A legnagyobb eredménynek - a gyakorlati oktatás mellett - az Antal József professzor mentorálasával megvalósult új Szántóföldi növénytermesztés I-II. kötetének megírásában való részvételt tartom. A gabonafélékkel foglalkozó első kötet szerkesztési munkájában napi szinten dolgozhattam együtt professzor úrral, ami különös megtiszteltetést jelentetett számomra. Ezt tetézte a professzor úr által felkínált lehetőség a tavaszi búza fejezetének megírására. A megjelent két kötet szakmai nívó díjat is kapott.

Miért cserélte az egyetemi katedrát a Duna menti szántóföldekre?

Az egyetemen akkoriban meglévő hierarchikus rendszer korlátok közé szorította a kezdő oktatókat. A ranglétrán történő előrejutás a sok, kitartó munka és ráfordított idő mellett sem volt garantált, hiszen a különböző státuszokra néha csak kihalásos rendszerben lehet aspirálni. Kapóra jött a lehetőség, hogy megnyílt a pályázat a Termelői Csoportok létrehozására, amibe a családi integrációnk is beszállhatott. A sikeres pályázat után a megalakuló Termelői Csoport ügyvezetésével engem bízott meg a taggyűlés, ami egyenes utat jelentett a hazatéréshez.

Amikor a családi gazdaság lett a fő munkahelye, tudta, hogy mit fog rajta megváltoztatni?

A családi gazdaságunk akkoriban több mint 200 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott. Nem volt konkrét változtatási célom a termelési szerkezet átalakításában, inkább a gépesítettség mértéke, színvonala és a technológia fejlesztése vált elkerülhetetlenné. Sikerült még az akkor elérhető általános géptámogatásokkal erőgépeket, vetőgépet és betakarítógépet is beszerezni, 2009-ben pedig a legjelentősebb beadott pályázatunk sikerével megkezdhettük a saját tisztító-szárító-tároló telephelyünk kialakítását.

Hogyan alakult a munkamegosztás akkor még a családi gazdaságot vezető édesapja és ön között?

Édesapám vitte akkoriban a termény és az inputanyag-kereskedelem mellett a szántóföldi termelés szervezését is. A Termelői Csoporthoz tartozó inputanyag- és terménybeszerzések, valamint az értékesítések kerültek hozzám, miközben egyre nagyobb mértékben vettem ki a részem a családi gazdaságunk szántóföldi növénytermesztéséből. Az évek múlásával sikerült egyre több földterületet bérletbe venni a tulajdonolt mellé, így a termőterületünk duplájára nőtt. A terménypiacon akkorra nagy létszámban jelentek meg új, kedvezőbb felvásárlási árakkal hitegető szereplők. Az ő jelenlétük és a közraktáraknál előforduló intézményszerűen folytatott visszaélések súlyos problémákat okoztak édesapám 1989 óta működtetett szántóföldi termeléssel, termény és olajos növény integrációval foglalkozó cégében. A keletkező űrt fokozatosan átvette a Termelői Csoport. A taglétszám a Termelői Csoportnál idővel 102 főre és 7000 hektárra duzzadt. A feladatokban így már leginkább a családi gazdaságunk napi, operatív munkáiban lett része édesapámnak.

A legfrissebb tudományos eredmények ismerete mekkora előnyt jelentett a gazdálkodás gyakorlatában?

Bátran hozzá tudtam nyúlni az addig "bevált' technológiák újragondolásához. Az alkalmazott műtrágyák, növény védőszerek aktualizálása mellett új agrotechnikai elemek, termesztett növényfajok is megjelentek a családi gazdaságunkban.

Milyen fontosabb változtatások köthetők önhöz a családi gazdaságban?

A gépesítettségünk megfelelő szintre hozása volt az első. A megvalósításban partner volt édesapám is, akit reális érveléssel mindig meg lehetett győzni egy új technológiai elembe történő invesztáció szükségességről. A hatékonyságunk és a termésszintjeink évről-évre javultak és javulnak. Második lépcsőben az értékesítési csatornák és a szereplők letisztítása volt a cél. A terményértékesítési szereplők számának csökkenése, a stabil kereskedő partnerekkel kialakított kapcsolatrendszer és a fordított áfa intézménye a terményeink ellenértékének garantált megérkezését is biztosítja számunkra évek óta. Az inputanyag piacon most már évek óta azonos, stabil partnerekkel dolgozhatunk. A harmadik lépcsőben a szántóföldi termelési szerkezetünk átformálása történt meg. A vetésszerkezetünkbe beemeltük a cukorrépát, szóját, több kalászos növény mellett állandó szereplő lett az őszi káposztarepce és adott évben a zöldborsó/csemegekukorica is előfordul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14