JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez - írja a sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál, a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul a borvidéken.
A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak.
- mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette, a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre, hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.
Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket. 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták - a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling - telepítése sem.