Ez minden kukoricatermelőt érint: így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

Ez minden kukoricatermelőt érint: így lehet sokkal nagyobb a hektáronkénti haszon

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz. A fajtalista használatával hektáronként akár több tízezer forint többletbevételre tehetnek szert a gazdálkodók. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalistában részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon vették át díjaikat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincsenek könnyű helyzetben a kukoricatermesztők a számukra leginkább megfelelő fajta kiválasztásakor. Az Európai Unió Közösségi Fajtakatalógusában mintegy 5600, a hazai Nemzeti Fajtajegyzékben több mint 300 kukoricafajta szerepel. Ezért a NAK, a GOSZ és a VSZT egymással együttműködve immáron második alkalommal állította össze ajánlati fajtalistáját kukoricára, írta meg közleményében a kamara. A fajtalista célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Tavaly összesen 33, idén már 39 FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó kukoricahibrid került be a vizsgálatba. A kísérletben 9 fajtatulajdonos vállalat (Caussade Semences Hungary Kft., Corteva Agriscience, Euralis Kft., Kiskun Kutatóközpont Kft., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Monsanto Hungária Kft., Saatbau Linz Hungaria Kft., Saaten-Union Hungária Kft.) vett részt, az általuk értékesített vetőmagok pedig az ország kukorica-termőterületének mintegy 95%-át fedik le.

A kísérleteket hazánk kilenc, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén értékelték. Így arra is lehetőség nyílt, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket. A fajtalista első és utolsó harmada között hektáronként akár egy tonna különbség is mutatkozik a termésmennyiségben. Így pedig hektáronként közel 50 ezer forinttal több bevételre tehetnek szert a gazdák, ha a kísérletben jól szereplő hibridek közül választanak.

Kukoricára immár második alkalommal, búzára először tavaly ősszel készült ajánlati fajtalista. Idén a repcével bővül a sor. A 2019. évi kukorica ajánlati fajtalista összeállításban részt vevő vállalatokat, illetve a legjobb fajták tulajdonosait a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében rendezett Szántóföldi Szakmai Napon díjazták. A fajtakísérlet részletes eredményei elérhetőek a NAK és a VSZT honlapján, illetve a NAKlap december-januári számában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?