Tarolt a fagy Tolna megyében: brutálisak a károk a gyümölcsösökben

Tarolt a fagy Tolna megyében: brutálisak a károk a gyümölcsösökben

MTI
Jelentős károkat okozott a Tolna megyei gyümölcsösökben az április eleji fagy, a termelők 70-80 százalékra becsülik a kár mértékét - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A március második felében, de leginkább húsvét hétfőn, majd az azt követő csütörtökön beállt -2, -6 Celsius fokos fagy a legérzékenyebb stádiumban érte a gyümölcsösöket - írta a NAK Tolna Megyei Igazgatósága. Vendégh Edit, az Agrárkamara Tolna megyei elnöke elmondta, hogy pontos adatok a kárbejelentések után lesznek, a termelők közlése szerint a mintegy 600 hektárnyi kajszibarack-ültetvényen 80%-os a fagykár. A cseresznyésekben szintén 70-80%-os a kár, a várható termést pedig a termelők szerint nem éri meg betakarítani - tette hozzá Vendégh Edit.

Az Agrárkamara Tolna Megyei Igazgatósága arról is beszámolt, hogy a napraforgó idén tervezett, csaknem 36 ezer hektár vetésterületéből 27-30 ezer hektár van vetve, a vetés előreláthatóan a hónap végére befejeződik. A kukorica 74 ezer hektárra tervezett vetésterületéből 19-20 ezer hektárt vetettek el. A hideg időjárás miatt mindkét növény esetében elhúzódó kelésre lehet számítani.

A repce már virágzik, de az állományok eltérően fejlődtek, ezért közepes termés várható. Az őszi vetésű kalászosok nagy részével a gazdálkodók elégedettek, közepesre becsülik a hozamot. Az áprilisban lehullott csapadék hatására a búzákon megjelenhet a lisztharmat és a sárga rozsda, ami ellen védekezésre lesz szükség - hívták fel a figyelmet.

Azt írták, hogy a csapadék az elmúlt télen majdnem 50 milliméterrel maradt el az átlagostól. Márciusban is kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, ami miatt kritikusan szárazzá vált a talajok felső rétege. Ez megnehezítette a talaj-előkészítést és a vetést. A magágy-előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez szükség volt az áprilisban érkezett, 30 milliméternyi csapadékra.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?