Lázadoznak a spanyol zöldségtermelők a kereskedők kapzsisága miatt

Lázadoznak a spanyol zöldségtermelők a kereskedők kapzsisága miatt

agrarszektor.hu
A fogyasztói árak tizede sem jut el a zöldségtermelőkhöz, ami oda vezet, hogy egyre több paprikát, paradicsomot, padlizsánt kell előállítaniuk ahhoz, hogy megélhessenek. A kibocsátás tehát nő, a fogyasztó mégsem érez ebből semmit. Az árak megragadtak azon a szinten, amit a láncok 2018-ban (amikor áruhiány volt a szárazság miatt) elfogadtattak a vásárlókkal. Ennek nagyon rossz hatása lesz a termelésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

E hét közepén Spanyolországban, az almeríai La Cañada település mellett tartottak demonstrációt a Független Spanyol Gazdálkodók Szövetségének tagjai, melynek keretében padlizsánt és paradicsomot semmisítettek meg. Joaquín Lopez, a szervezet elnöke szerint a Marokkóból származó import áru és a kereskedelem arcátlansága miatt e két termék értéke folyamatosan csökken az európai piacokon.

"Túltermelésről beszélünk, miközben a fogyasztás a magas fogyasztói árak miatt csökken. A termelési költségek folyamatosan emelkednek, és a drágulás érzékelhető minden láncszemnél, de az mégsem érthető, hogy lesz a polcokon 5 euró annak a paprikának az ára, amiért a termelő 30 centet kap" - folytatta Lopez.

Az alacsony árak miatt a termelő a termelékenység fokozásával, a mennyiség növelésével igyekszik kompenzálni a költségek növekedését. Azonban a magas fogyasztói árak miatt a vásárolt mennyiségek csökkennek.

Az európai fogyasztó vesz két darab paprikát annyi pénzért, amennyibe egész rekesz kerülhetne. A vásárolt mennyiségek növekedése nélkül nem lehet nagy mennyiségű árut levezetni" - tette hozzá. A helyzetet nehezíti, hogy az európai kereskedők egy része Marokkóból vásárol zöldséget, majd azt átcímkézés után spanyol termékként dobja piacra - mondta az elnök.

A szövetséghez már több ezer gazdálkodó csatlakozott és folyamatosan nő a számuk. A napokban csatlakozott hozzájuk a Campoejido TÉSZ közel 300 paprikatermelője is. Akcióikkal az egyenlőtlen erőviszonyokra és a tisztességtelen piaci magatartásokra kívánják felhívni a figyelmet. A szövetség 2019. év végén már szervezett demonstrációkat. A feszültséget jelzi, hogy néhol az esetleges atrocitásoktól tartva a rendőrséget is készültségbe helyezték. A legnagyobb tüntetésen több ezer termelő vonult Almería utcáin, elégedetlenségét fejezve ki az alacsony árak és a szakmai szervezetek erőtlensége kapcsán. A megmozdulások várhatóan folytatódnak az idei évben is.

Forrás: Fruitveb, Hunyadi István szakmai igazgató

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02