Zöld utat kapott az aranyrizs: egy ország problémájára jelenthet megoldást

Zöld utat kapott az aranyrizs: egy ország problémájára jelenthet megoldást

agrarszektor.hu
A Fülöp-szigetek a világ egyik olyan országa, ahol sok rizst termelnek és fogyasztanak. Emellett ebben az országban komoly gondokat okoz az A-vitamin-hiány. Ezért is történelmi jelentőségű, hogy a Fülöp-szigeteken 2019 decemberében engedélyezték az aranyrizsnek nevezett génmódosított fajta termesztését és ezt emberi és állati fogyasztásra nézve is egyaránt biztonságosnak ítélték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az aranyrizs különlegessége abban áll, hogy felruházták béta-karotint termelő génekkel, ami az A-vitamin előanyaga, írta meg a New Scientist. A béta-karotinnak köszönhetően az emberi szervezet képessé válik maga is előállítani az A-vitamint a májban. Az aranyrizs mellett a legismertebb béta-karotin-források a sárgarépa, a rebarbara, a paraj és a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye és a kajszibarack. Ezek közül azonban egyik se nagyon jellemző a Fülöp-szigetekre. A batáta, avagy édesburgonya szintén jó A-vitamin-forrás lehetne, és azt termesztik is a Fülöp-szigeteken, de az ország népességének fő tápláléka még mindig a rizs.

Az aranyrizzsel szemben korábban az volt a kifogás, hogy szinte lehetetlen volt annyit fogyasztani belőle, amennyi a napi A-vitamin-igény fedezéséhez kell. A kettes számú változatból azonban már egyetlen csésze fedezi a napi szükséglet több mint felét.

Ez egy győzelem a tudomány számára, a mezőgazdaság számára és a Fülöp-szigetek számára, kommentálta a döntést az egyik parlamenti képviselő. A Fülöp-szigeteken ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az 5 évnél fiatalabb gyermekek nagy része A-vitamin-hiányban szenved. Ez a gyermekek immunrendszerét gyengíti meg, aminek következtében nemcsak a betegségekkel szemben lesznek kevéssé védettek, de még vakságot is okozhat. Az A-vitamin-hiányban szenvedők nagy része ugyan rendszeresen kap A-vitamin-kiegészítőt, de ennek az a nagy hátránya, hogy rendszeresen kell szedni, és nehéz eljuttatni elmaradottabb az régiókba.

Kép forrása: Getty Images

Erre a problémára lehet most megoldás az, hogy a kormány engedélyezte az aranyrizs termesztését. Azonban mielőtt belevágnának a termesztésbe, még letesztelik, hogy mely variánsoknak van a legjobb ízük, és csak azokat fogják nagytételben termeszteni.

Az aranyrizs egyébként régóta a GMO-ellenes lobbi célpontja, így például a Greenpeace is tiltakozott a fajta elfogadása ellen. A Greenpeace (és a GMO-ellenesek) érve az volt, hogy a génmódosított fajták ismeretlen veszélyeket tartogatnak az emberiségre nézve, mert nem tesztelték eléggé az egészségügyi hatásaikat. A gond csak ott van, hogy ezeket a fajtákat több évtizede termesztik és fogyasztják már, és mostanáig egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy a génmódosítástól bárkinek baja lett volna. A tudományos konszenzus szerint a jelenleg engedélyezett génmódosított tápláléknövények és állatok biztonságosak.

Megjegyezzük: ritka az olyan jellegű génmódosítás, ami beltartalmi pluszt eredményez a növényben, sokkal jellemzőbb a gyomirtókkal, kórokozókkal és kártevőkkel szembeni tolerancia képessége a GMO-kban. A közvélemény sokáig leginkább azt vetette a kutatók szemére, hogy nem teljesítették korábbi ígéretüket, mely szerint a jobb beltartalmú, táplálóbb és egészségesebb növények megalkotása a céljuk.

Az aranyrizst egyébként szabadon lehet termeszteni és fogyasztani Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában és az Egyesült Államokban is, bár az ottani engedélyezésük inkább szimbolikus jelentőségű volt. A következő ország, ahol engedélyezhetik az aranyrizst, és amely szintén komoly A-vitamin-hiánnyal küzd, az Banglades lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?