Jó hír a magyar gazdáknak: már tesztelik az árpát, amelyik ellenáll a gombának

agrarszektor.hu
Már a GM-növények tesztje is viták középpontjában áll Svájcban és egyelőre kereskedelmi forgalomba se kerülhet génmódosított termék az országban. A Zürichi Egyetem ugyanakkor engedélyt kapott olyan genetikailag módosított árpa vetésére, amely ellenállhat a gombás fertőzéseknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A svájci Zürichi Egyetem kutatói úgy módosították az árpa génszerkezetét, hogy képes legyen ellenállni a gombás fertőzéseknek. A svájci Szövetségi Környezetvédelmi hivatal közleménye szerint a termesztés engedélyezés előtt meg kell figyelni a GM-árpa növekedését, hogy kiszűrhessék a lehetséges természeti kockázatokat. Svájcban a génmódosított növények tesztje is viták középpontjában áll, ráadásul a GM-növények vetése 2021 végéig tiltott. Az egyetem mégis zöld utat kapott a tesztelésre, ugyanakkor megnyugtattak mindenkit, hogy az árpa biztosan nem juthat majd ki a kísérleti telepről.

"A kísérlet célja, hogy megfigyeljük, hogyan viselkedik a genetikailag módosított árpa nyílt vetési területen, illetve megbizonyosodjunk róla, hogy valóban ellenáll-e a gombás fertőzéseknek ilyen körülmények között is" 

- írta a közlemény. A kísérletben a termést üszöggombával és penészgombával is megpróbálják megfertőzni, hogy megnézzék, hogyan reagál - írta a Swissinfo. A tesztvetést öt alkalommal ismételhetik meg a kutatók, 2023 őszéig. A Greenpeace svájci szervezete ugyanakkor tiltakozott a kísérlet ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?