Brazíliának elment a kedve a cukortermeléstől - Kezdhetjük az örömtáncot?

Agrárszektor
Mivel a cukorárak már a harmadik éve gyengélkednek, az etanol iránti igény viszont nő, a braziloknak egyre inkább elmegy a kedvük a cukorgyártástól. 12 éves mélypontra süllyedhet a cukorexportjuk. Vajon ez fogja elhozni a várva várt piaci fordulatot? Sajnos, nem eszik ilyen forrón a kását...

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világpiaci cukorárak 2017 szeptembere óta mintegy 33 százalékkal estek, ami sehol nem növeli a termelési kedvet. Az etanol iránt viszont nőtt a kereslet. Emiatt a dél-amerikai ország cukornádtermésének már csak 35 százalékát fordíthatják 2019/20-ban cukorelőállításra, így tovább csökken az aránya az alternatív termékhez, az etanolhoz képest  - számol az USDA.

A cukornádtermés egyébként felülmúlja a tavalyit, 635 millió tonna kerülhet feldolgozásra, ebből 29,35 millió tonna cukor készülhet 2019/20-ban. Ez a növekvő etanolgyártás miatt 9 százalékkal kevesebb is, mint tavaly volt. Az amerikai elemzők  a 2019/20 -as gazdasági évre 18,62 millió tonnás cukorexportot várnak - ez pedig 5 százalékos zsugorodás az előző szezonhoz mérten (19,6 millió tonna) és az elmúlt 12 év legalacsonyabb kivitele lehet. 

Brazília közvetlenül Algériába, Kínába és Bangladesbe szállítja ki a legtöbb cukrot, az indiai kivitel 60 százalékkal esett. Az ország pillanatnyilag vitában áll Indiával az ottani cukortámogatások miatt, melyeknek köszönhetően India tavaly egyetlen év alatt 2 millió tonnáról 5 millió tonnára tudta növelni cukorexportját, a futó gazdasági évben pedig 6 millió tonnás kivitelt célzott meg.

Cukornádrakodás Indiában (MTI/EPA/Raminder Pal Szingh)

Ez elkeserítő annak fényében, hogy a brazil kivitel csökkenése alig egy millió tonnás feleslegtől szabadítja meg a világpiacot. Eközben India két év alatt 4 millió tonnával többet zúdít a világkereskedelemre. A brazil kormány a WTO-hoz fordut az indiai támogatások miatt, a vita még nem dőlt el.

Eközben Európa a cukorgyárak bezárásával reagál a nyomott árakra, ettől várja a kereslet-kínálat rendeződését. A témáról itt írtunk legutóbb:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?