47 futballpályánál is nagyobb üvegházak épülnek Angliában

agrarszektor.hu
Két hatalmas üvegház épül Norfolk és Suffolk megyében, amelyek együttesen az angliai paradicsomtermelés 12%-át adhatják majd. Az üvegházak együttes mérete nagyobb lesz a londoni O2 Arénánál is, és a hírek szerint 360 új munkahelyet fog teremteni a két megyében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Colman család norfolki, Trowse városától keletre található Crown Point Estate nevű ingatlanján fog megépülni a világon az egyik első olyan üvegház-komplexum, amelyet az angliai vízművek víztisztító üzemeinek működése során keletkező, amúgy felesleges hővel fognak fűteni, ezzel is csökkentve a mezőgazdasági termelés karbonlábnyomát. A másik hasonló üvegház a suffolki Inghamban, Bury St. Edmunds mellett fog megvalósulni. A két építkezés összesen 29 hektárnyi területet fog lefedni, ami akkora, mint 47 egymás mellé tett futballpálya. A két üvegház együttesen Anglia paradicsomtermelésének 12%-át fogja kiadni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

A terveket a Greencoat Capital, az Egyesült Királyság legnagyobb megújuló energiában érdekelt befektetője hirdette ki. A cég szóvivője elmondta, hogy a mezőgazdasági ágazatban a fűtés szén-dioxid-mentesítése mostanáig bosszantóan alacsony volt, különösen a szektor karbonlábnyomát figyelembe véve. A szóvivő szerint ezek az új üvegházak hatalmas lépést jelentenek mind az ország élelmiszer-biztonságának növelése, mind az élelmiszertermelés szénlábnyomának csökkentése terén.

Az építési fázis a tervek bejelentése után azonnal megkezdődött, befejezésére pedig 2020 őszén lehet számítani, jelentette közleményében a cég. Az angliai és holland termelők máris jelezték, hogy hajlandóak bérbeadni a beruházásra a kiválasztott területeket .Dr. Lu Gilfoyle, az Anglian Water, vagyis angliai vízművek környezetvédelmi osztályának vezetője szerint érdekes lesz részt venni egy ilyen innovatív projektben. A hőtöbblet folyókból történő kivonása prioritást élvez, és külön öröm, hogy ezt a hőenergiát jó ügyben használják fel.

Az Oasthouse Ventures által épített üvegházak a Nagy-Britanniában valaha épített legnagyobb ilyen épületek között lesznek. A körülbelül 7 méteres belmagasság és a speciálisan kialakított szerkezet lehetővé teszi, hogy a termelést vertikálisan, talajmentesen végezzék, termőtalaj helyett hidroponiás módszerrel, tápanyagban gazdag vízoldatot használva. A termelés beindulása után a Greencoat Capital szerint a két üvegház több mint 20 tonnányi paradicsomot lesz képes megtermelni minden nap, amivel a fentebb már említett 360 munkahelyen túl a csúcsidényben 120 idényjellegű munkahellyel járulva hozzá a környék foglalkoztatottságához.

A tervek szerint az üvegházak a legjobb termesztési feltételekkel fognak rendelkezni a magas hőmérséklet- és relatíve alacsony fényigényű zöldségek és növények termesztéséhez, mint például a paradicsom, az uborka és a paprika. A víztisztító üzemek hőjét zártkörű hőpumpák fogják az üvegházakba irányítani, felgyorsítva ezzel a növények növekedését, és csapdába ejtve a kibocsátott szén többségét.

Az üvegházi növénytermesztés Magyarországon is fellendülni látszik, a Agrárszektor.hu is a napokban írt a bezenyei kertészeti gigaberuházásról.

(A cikk eredeti nyelven az Eastern Daily Press oldalán olvasható.)

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?