Most kell észnél lenni: veszélyes betegségek tizedelik az őszi gyümölcsöket

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét időjárása is csendes, frontoktól mentes volt, csapadék csak szórványosan esett, a nap azonban sokat sütött. Az éjszakai hőmérséklet gyakran csökkent 10 fok alá, a nappali pedig 20 fok körül alakult. Tovább csökkent a talaj nedvességtartalma, pedig több gyümölcs- és zöldségféle éréséhez szükség lenne még az esőkre. A gyümölcsök közül folyamatosan szüretelik a késői érésű szilvát, a téli almafajtákat és a szőlőt. Most nem csak gyümölcsmolyok és a vetési bagolylepke ellen kell védekezni, hanem a lisztharmat és a levélfoltosság betegségek ellen is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi erős gyümölcsmoly kártételek miatt a szüret során igen sok moníliával fertőzött gyümölccsel találkozni a fákon és a földön - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábban leszüretelt fákon a beteg termés már csak összeaszalódott gyümölcsmúmia formájában látható. Az érett gyümölcsökön elegendő egy parányi sérülés ahhoz, hogy megfertőződjenek, a moníliára jellemző koncentrikus penészpárna pedig ,már 1-2 nap alatt kialakulhat, és hamar felemészti a teljes gyümölcsöt. Ha a szüret során egy ilyen termés is bekerül az egészségesek közé, rövid időn belül a körülötte levőket is megfertőzi, különösen akkor, ha a téli tárolás nem alacsony hőmérsékleten történik. A beteg terméseket célszerű összegyűjteni a fák alól, és megsemmisíteni. Erre a legjobb módszer az elásás vagy a talajba történő leforgatás, mert így azt elbontják a mikroszervezetek, és a továbbiakban nem kell a fertőzéstől tartani.

Az idei szezonban a diófák alatt is sok beteg termés található. Ennek elsődleges oka a magas nyugati dióburok-fúrólégy jelenléte és a baktériumos termésfoltosság. Az ilyen korán lehullott termés belsejében csak összeaszott, piacképtelen magbél található. Ha a magbélen rágásra utaló jeleket találunk, az az almamoly dión okozott károsítására utal, ezért ezeket a lehullott terméseket is meg kell semmisíteni.

Az őszi betakarítás előtt a gyökérzöldségféléken ismét felütötte fejét a lisztharmat, valamint a különböző levélfoltosság betegségek. A visszaszorításukra még van idő, mert ezek a zöldségek még hetekig kint maradnak a talajban, és ha egészséges marad a lombozatuk, akkor tovább fejlődnek majd.

A jövő évi termesztésre szánt, földekre kiültetett szamócapalántákat eddig öntözni kellett, most viszont fontos, hogy védelmet kapjanak a mikoszferellás levélfoltosság és más levélbetegségek ellen. A betegségek mellett az idei, különösen erős vetési bagolylepke-rajzás miatt a mocskospajor is károkat okoz a palántákban, hiszen egy hernyó több növényt is képes elrágni néhány nap alatt.

Az alacsonyabb nappali és éjszakai hőmérséklet miatt ugyan csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de még most is sok található belőlük a növényeken és a gyümölcsökön, és ízük is érezhető az elfogyasztott termésben. Egyre gyakrabban találkozni velük a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon, ahhoz azonban, hogy ne juthassanak be a lakásba, a nyílászárókat mindig zárva kell tartani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?