Jövőre kiszámíthatóbb jövedelmet ígér a Magyar Cukor: másképp számítják a répaárat

Agrárszektor
Tavaly sokan elkeseredtek a cukorrépaárakon, és bőszen fogadkoztak, hogy felhagynak a termeléssel. Ez azért nem ilyen egyszerű, annál azért drágább ez a géppark, hogy tétlenül álljon. A termőterületcsökkenés azonban könyörtelenül bekövetkezett. Ez fáj a magyar cukorgyárnak is. Idén új szerződéssel rukkolnak elő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Idén mindössze 11 ezer hektárról takarítják be a kaposvári cukorgyárnak szánt termést (hozzávetőleg 2500 hektár pedig a horvátokkal szerződött le idén tavasszal). Ez 21 százalékos csökkenés a megszokott répaterülethez képest. Viszont nálunk a hozamokkal várhatóan nem lesz baj" - mondja az agrárszektor.hu-nak Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. igazgatója.  Ahogy arról már írtunk, a 2017-ben megszüntetett cukorrépakvóta tavaly tönkrevágta a piaci árakat, és ennek hatására idén meredeken zuhant a répavetési kedv. Nemcsak nálunk, egész Európában. Mindehhez hozzájön, hogy másutt a hozamok is gyengék idén.

Két fajsúlyos termelőnél, Franciaországban 10, Lengyelországban 9 százalékkal lesz kevesebb a várható cukorrépatermés, mint az ötéves átlag, és Németországban is 3 százalékkal szerényebb a becsült mennyiség.
Hamarosan kijövünk a 2020-ra szóló szerződéssel, ami több szempontból új lesz. Az átvett cukorrépa ára kevésbé függ majd az aktuális cukorártól, így egy jóval kiszámíthatóbb gazdálkodási környezetet teremt a partnereink számára. Azt reméljük, hogy így visszaállítható lesz a korábbi 14-15 ezer hektáros répaterület"

 - magyaráz az igazgató, aki szerint idén a hektáronkénti répatermés meghaladhatja a 65 tonnát. A gyár kapacitásai napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását teszik lehetővé. Ezt teljesen ki is használják, csak a kampányidőszak rövidül le 120-ról 100 napra. Hogy mennyire nehéz a helyzet, azt jól mutatja, hogy az egész kontinenst érintő cukorkrízisben 7 gyár végleg felhagyott a termeléssel Európában. Az közösség most egymillió tonnával kevesebb a cukorral rendelkezik, mint tavaly ilyenkor. Ez lassan, de biztosan a cukorárakon is meglátszik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

"Jónak ígérkezik a répa minősége, legalábbis a tavalyihoz hasonló rothadási tünetek nem jelentkeznek az eddigi tapasztalatok alapján. A cukortartalom 16 százalék alatt várható, de korai még erről beszélni, hiszen csak most kezdődött a kampány " - folytatja Kovács Gergely. A gazdaságok nem hagytak fel a kultúrával - hiszen a gépeknek dolgozniuk kell -, csak csökkentették a répa termőterületét. Jobb feltételek mellett ismét növelni tudják a részarányát a földeken.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?