Aszály: Németország csúcsot döntött szálastakarmány-importból

agrarszektor.hu
Az elmúlt években megugrott Németország szálastakarmány-igénye, ami a sorozatos aszálynak tudható be. Tavaly különösen extrém volt a helyzet - írja az ami-informiert.de. Ahogy arról az agrárszektor.hu is beszámolt, a szénát és szalmát tavaly csaknem búzaárban vásárolták. Idén sem sokkal jobb a helyzet.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A németek a takarmányhiány miatt már tavaly arról rendelkeztek, hogy az ökológiai célterületeken a legeltetést és kaszálást engedélyezik. A szalma- és szénabála ára így is az egekbe szökött, amiről itt számoltunk be:

EZ IS ÉRDEKELHET

A német gyakorlatra mostanra az EU Bizottság is reagált, az aszályra való tekintettel könnyítettek a zöldítési előírásokon:

EZ IS ÉRDEKELHET

A német statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 50 százalékkal megugrott a Franciaországból behozott szálastakarmányok mennyisége, Magyarországról pedig - rendkívül alacsony bázisról - megduplázták a behozatalt. A lengyelek is szenvedtek tavaly az aszálytól, mégis 34 százalékkal növelték exportjukat Németországba, ami az extrém magas áraknak köszönhető. Tavaly a németek összesen 322.500 tonna szálastakarmányt vásároltak a külpiacokról, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, és 55 százalékkal volt több az ötéves átlagnál. Ezzel új behozatali rekord is született szálastakarmányból. Franciaországon kívül a hollandok, a dánok és a lengyelek jeleskedtek a németek ellátásában. Mi földrajzilag sajnos túl messze vagyunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?