Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

Pokoli tüzek tarolhatják le a földeket: így mentik meg a termést a profi gazdák

agrarszektor.hu
Hamarosan új eszközt kapnak az ausztrál gazdák a termények és a felszerelések védelmére. A kutatók egy kísérleti projekt keretében ugyanis azt vizsgálják, hogy hogyan lehetne felhasználni a műholdakat a mezőgazdasági tüzek megelőzésére.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Hamarosan műholdak segítségével követhetik nyomon az ausztrál gazdák, hogy mekkora a kockázata a földeken a mezőgazdasági tüzek kialakulásának. A Food Agility CRC, a Charles Sturt University (CSU), az IAG és a Myriota új ausztrál kutatási projektje azt vizsgálja, hogy szénaboglya degradációja során milyen folyamatok játszódnak le, és ezek közül melyeket lehet felhasználni a tüzek előrejelzésére, még mielőtt azok kialakulnának - olvasható a Future Farming oldalán. Az ausztrál tűzvédelmi hatóság (CFA) szerint Victoria államban a spontán gyulladás a mezőgazdasági tűzesetek vezető oka. Ezek a különben megelőzhető nagy mértékben tüzek veszélyeztetik a termést, a gépeket és a kerítéseket, valamint hatással vannak az ágazat szereplőinek megélhetésére, továbbá fizikai és mentális egészségére.

A projekt során a kutatók egyedileg fogják ellenőrizni a szénakazlakat és boglyákat. Az összegyűjtött adatokat a Myriota által kifejlesztett műholdas kommunikációs technológián keresztül továbbítják egy központi megfigyelő és megjelenítő helyre. Az adatokat modellezni fogják, hogy ajánlásokat tegyenek az érzékelők konfigurációjára és elhelyezésére a szénakazlakban, és időben riasztják a gazdákat, ha a szénakazlakban megnő a tűz kialakulásának esélye. A kutatócsoport azt is meg fogja vizsgálni, hogyan lehet azonosítani a kritikus mutatókat és feldolgozni ezeket az adatokat, hogy aztán a Myriota műholdas kommunikációs rendszerén keresztül riasztásokat küldhessenek róluk a gazdáknak. Ez lehetővé teszi a megfigyelést olyan ingatlanokon is, ahol korábban alacsony volt a távközlési lefedettség, vagy egyáltalán nem is volt.

Paul Sheridan, a Myriota stratégiai partnerségekért felelős alelnöke szerint az általános lefedettség nélkül az ausztrál gazdáknak az eszközök kitettségére, sebezhetőségére és a lehetséges veszélyekre vonatkozó ismereteikben kritikus időbeli hiányosságokkal kell szembenézniük. A szakember szerint a projekt a Myriota megbízható és költséghatékony műholdas IoT-technológiáját fogja felhasználni, hogy segítsen a gazdáknak a földeken levő széna egészségének pontos nyomon követésében, még a legtávolabbi helyeken is. David Lamb professzor, a Food Agility CRC vezető kutatója hangsúlyozza, hogy mivel egyre több gazdálkodó "teszi el a takarmányt egy nem esős napra", a gazdáknak jobban meg kell érteniük a szénakazlak romlását.

Ez a projekt jelentősen javíthatja a kollektív tudásunkat azzal kapcsolatban, hogy a bálázott széna minősége hogyan változik az idő múlásával, valamint a spontán tüzek veszélyével kapcsolatban. Bármit, amit megtehetünk az ausztrál gazdák megélhetésének védelme érdekében, azt érdemes megtenni

- mondta David Lamb.

Dr. John Broster, a Charles Sturt Egyetem vezető kutatója rámutatott, hogy a gazdák sok pénzt és időt fordítanak arra, hogy szénát készítsenek eladásra vagy saját takarmánytartalékaik számára. A szénatüzek azonban ennek a vagyontárgynak az elvesztését eredményezik, és a legrosszabb az, hogy teljesen váratlanul következik be. A kutató hangsúlyozta, hogy ezen szeretnének változtatni a megfigyelési technológiával.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?