Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a paradicsomról

Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a paradicsomról

agrarszektor.hu
Bármennyire is meglepő, egy új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Ha például a paradicsom termését hernyó kezdi el majszolni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe, aminek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az emberi idegrendszer idegsejtekből, vagyis neuronokból épül fel, ezek elektromos jelek formájában továbbítják az információkat testünk különböző részeibe. Köztudott, hogy a növényeknek nincsenek neuronjai, vannak viszont szállítószöveteik - farész és háncsrész - amikkel a víz és a tápanyagok szállítását bonyolítják le - írja az Origo. A legújabb kutatások szerint a szállítószövetek a növény tápanyagellátást biztosítják, illetve egyfajta idegrendszerként is szolgálnak. Ennek a részleteit egyelőre azonban nem sikerült megismerni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a növények leveleinek sérülésekor elektromos jel továbbítódik a sértetlen hajtásokba. Gabriela Niemeyer Reissig, a brazil Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársa és kollégái most azt vizsgálták, mi a helyzet akkor, ha magát a termést éri támadás. A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára. Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, akkor a műszerek észlelték az elektromos aktivitásmintázat változását. A múdosulás mértéke nagyban függött a bogyók érettségétől.

A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat  

- mondta Niemeyer Reissig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők azt is megfigyelték, hogy a sérült növény még érintetlen bogyóiban és leveleiben megnőtt egy vegyület, mégpedig a hidrogén-peroxid szintje. Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?