JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A Science folyóiratban megjelent kutatás arról számol be, hogy a szója egy kis segítséggel a normál gyökérgümőképzés sokszorosára is képes. Jianxin Ma, a Purdue Egyetem Agronómia Tanszékének professzora és munkatársai ugyanis rájöttek, hogyan képes a vele szimbiózisban élő Rhizobium baktérium befolyásolni a gümőképződést, és ezzel lehetővé tenni önmaga számára a működés ideális feltételeit. Mint az ismert, a szimbiózisból mindkét élőlény profitál, a szója "képessé válik" a légköri nitrogén hasznosítására, amivel a gazdálkodók rengeteg műtrágyát takaríthatnak meg.
A kutatás kiderítette, hogy a Rhizobiumok egy rövid RNS-molekula révén mérséklik a szója azon képességét, hogy megakadályozza a gyökérzet "deformálódását". "Génszerkesztéssel mi is segíteni tudjuk ezt a folyamatot, és olyan szójafajtákat hozhatunk létre, amelyek sokkal hatékonyabban hasznosítják a légköri nitrogént" - mondta a professzor. A baktérium trükkje, hogy saját RNS-eivel beavatkozik a szója DNS-ről készült hírvivő RNS munkájába, amelyikről az "utasítás" szerint egy fehérje épülne. Más szóval: a hírvivő futár üzenetét olvashatatlanná teszi. Génszerkesztés révén pedig ez a leleplezett "futár" el sem indul az üzenetével.
- mondta a Jianxin Ma. Megjegyezzük: a kutatás közelebb visz az olyan bonyolult emésztőrendszerű fajok működésének megértéséhez is, mint a szarvasmarha, ahol fenntarthatósági okokból hamarosan áttörésre lesz szükség a takarmány-hasznosításban és az emésztéssel járó gázképzés mérséklésében.