Pofonegyszerű módszerek: így juthatnak a legtöbb tápanyaghoz a növényeink

agrarszektor.hu
Az amerikai egyesült államokbéli Iowa államban változatos, előremutató módszereket használnak a kukoricaföldeken a gyökérzóna nitrátellátásának növelésére, valamint a környezetet terhelő kimosódások csökkentésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország a kijuttatható nitrátmennyiség növelésével is szeretné hozzásegíteni a gazdákat a nagyobb hozamok eléréséhez. Az ehhez szükséges kísérletek jelenleg is zajlanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaságban ugyanis kiemelten fontos az olyan technológiák elterjesztése, amelyekkel csökkenthető az inputanyag-igény, ugyanakkor megmarad a hatékonyság, vagy akár még növekszik is. Ezen agrotechnikák, -technológiák kedvezően hatnak a gazdálkodó jövedelmezőségére és a környezet megóvására is. Szükséges tehát, hogy folyamatosan tájékoztatást adjunk az újonnan feltörekvő, a fenti célokat szolgáló alkalmazásokról, tudhattuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írásából.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia egy egész szekciót szentel a vetőmagok és műtrágyák felhasználásának, valamint a rohamosan fejlődő technológia által kínált megoldási lehetőségeknek. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

 

Az alábbiakban azoknak a módszereknek az ismertetése következik, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok Iowa államában alkalmaznak. Az iowai kukoricaföldeken tapasztalt jó gyakorlatok a gyökérzóna nitrátellátását növelik, valamint csökkentik a környezetet esetlegesen terhelő kimosódásokat.

A nitrogén körforgás
1. Nitrogénmegkötés, 2. Trágyakijuttatás, 3. Mineralizáció, 4. Nitrifikáció, 5. Tápanyagfelvétel, 6. Denitrifikáció, 7. Elszivárgás, 8. Vízelvezetés

1. Fejlett nitrogén-menedzsment

Csak a növény számára szükséges mennyiségben, minőségben, az alkalmas időszakhoz minél közelebbi időpontban juttatják ki a nitrogén-műtrágyát, ezzel csökkentve a felesleges nitrogén talajba, talaj menti vizekbe jutását.

2. Téli takarónövények alkalmazása

Ősszel, a főtermény betakarítása után téli takarónövényeket alkalmaznak. Ezek vizet és nitrátot szívnak fel a talajból, csökkentve a kimosódás lehetőségét, a nitrogénveszteséget. A takarónövények - később majd zöldtrágyaként talajba forgatva - alkalmazása javítja a talaj minőségét és csökkenti az eróziót is.

3. Évelő növények alkalmazása

Az évelő növények alkalmazásával a növények víz és nitrát felvétele a vegetációs időn túl is folytatódik, ezáltal csökken a talajból kimosódó nitrátveszteség. Az évelő növények jóval szétterülőbb gyökérrendszere a talaj egy jóval kiterjedtebb részéből képes összegyűjteni a tápanyagokat, mint az egyéves növényeké.

Vízelvezető rendszerek fejlesztése

1. Drénrendszerek kialakítása - Kontrollált vízelvezetés

A földekről történő vízlefolyás mennyiségét, útját egy, a vízelvezető rendszerbe beállítható irányító szerkezettel tudják kontrollálni. A lefolyó víz mennyiségét csökkenteni, vagy szükség esetén növelni lehet, a fent említett irányító szerkezetben megtalálható kapuk/gátak fel-le mozgatásával. Ez a fajta vízszabályozás leginkább a 0,5 százaléknál kisebb lejtésű földterületeken alkalmazható.

2. A vízelvezetés intenzitásának csökkentése

A dréncsövek megfelelő elhelyezésével, mind a szélesebb térben való, mind a földfelszínhez közelebbi elhelyezésükkel csökkenthetjük a vízlefolyást, ezzel pedig a nitrát kimosódás is mérséklődhet. A sekély drénezés következtében nedvesebb talajt alakíthatunk ki.

3. Elszivárgó víz újrahasznosítása

A hagyományos vízelvezetéskor az elsődleges cél a felgyülemlett víz mielőbbi elvezetése a területről, így a felesleges vízmennyiség újrahasznosítása nem lehetséges. Az új technológiával a felszínről lefolyó vizet víztározókba, tartályokba gyűjtik össze, tárolják és a szárazság idején öntözéssel visszajuttatják a területre. Azzal, hogy kevesebb víz hagyja el a területet, a nitrátveszteséget csökkenteni tudjuk, vagy akár meg is szüntethetjük.

 

Gyakorlatok, melyeket a termőterület szélénél lehet alkalmazni

1. Bioreaktorok létesítése

A bioreaktorok lényegében a tábla szélén kialakított, faforgáccsal feltöltött árkok, melyekben elvezetik a területeken felgyülemlett felesleges vizet. A felesleges víz elvezetésével a bioreaktorok szűrik, javítják a víz minőségét a biológiailag természetes denitrifikáció során. A bioreaktorok kialakítása könnyű, de területigényes, mely a legtöbb gazda esetében problémás lehet.

2. Vizes élőhelyek kiépítése

A vizes élőhelyek, a bennük megtalálható növényekkel, talajjal, baktériumokkal és vízzel dinamikus ökoszisztémát alkotnak. Élettevékenységeikkel nitrogént vonnak el a talajból, továbbá az elszivárgások, párolgás következtében a területen átmenő vízhozam is csökkenthető. Az ehhez hasonló élőhelyek nagyon hatékonyak lehetnek, de a széles körben való elterjedését megakadályozza az a tény, hogy kialakításukhoz földterületeket kell kivonni a mezőgazdasági művelés alól.

3. Kétlépcsős árkok kialakítása

A kisebb-nagyobb áradások ellen rendszeresen alkalmazzák a kétlépcsős árkok kialakítását a főmeder mentén. Ennek köszönhetően a kisebb áradásokat maga a meder vezeti el az adott területről, míg a nagyobb áradás esetén a magasabban kialakított, füves árok ad utat a felgyülemlett víznek. Ennek az eljárásnak köszönhetően egy olyan növényekkel teli területet hoznak létre, mely leköti a felgyülemlett nitrát egy részét a növények nitrogén felvétele, a denitrifikáció során, továbbá csökkentik az áradás mértékét is.

4. Elárasztott pufferzónák kialakítása

A táblák szélein alkalmazott technika, mely során az elszivárgó vizet egy elosztó dréncső segítségével rávezetik a part menti földterületekre. azzal, hogy a víz beteríti a pufferzónaként használt területet, nő a denitrifikáció mértéke, a növények felveszik a nitrogént és a felesleges vizet. Az ehhez hasonló pufferzónák kialakítása olyan területen lehetséges, ahol a pufferzónák a termőterülethez képest alcsonyabb szinten történő kialakítása megoldható, továbbá szükséges a sikerességéhez a talaj szervesanyag-gazdagsága is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?