Megkezdődött az őszi kalászosok fejtrágyázása: ezek a legfontosabb tudnivalók

Megkezdődött az őszi kalászosok fejtrágyázása: ezek a legfontosabb tudnivalók

agrarszektor.hu
A sikeres növénytermesztés alapkövetelménye a növény igényeihez és fejlettségéhez igazodó tápanyagellátás. Az ősszel vetett kultúrák esetén kihagyhatatlan a tél végi-kora tavaszi tápanyagutánpótlás. A fejtrágyázás célja a növény igényeihez igazodó tápanyagellátás, a műtrágyafelhasználás hatékonyságának növelése a megfelelő termésmennyiség és minőség elérése érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A növények nitrát és ammónium formában veszik fel a nitrogént, legnagyobb mennyiségben a vegetatív fázisban. Köztudott, hogy a tápanyagok közül a nitrogén a leggyorsabban mozgó elem, így célszerű elosztva, a növény igényeihez igazodva kijuttatni. Ezért a gyakorlatban ősszel alaptrágyaként a tervezett nitrogénmennyiség 20-25%-át juttatja ki az ember, melyet optimális esetben még három fejtrágyázás követ - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az őszi búza esetében a bokrosodás, szárbaindulás, valamint a virágzás idején a legintenzívebb a tápanyagfelvétel, így ezekre az időpontokra érdemes tervezni a fejtrágyázást. A bokrosodás kezdetén kijuttatott nitrogén műtrágya határozza meg a termésmennyiséget, a szárbaindulás és a virágzás idején végzett tápanyagutánpótlás pedig a termés minőségét befolyásolja. A gyakorlatban azonban számos esetben előfordul, hogy a harmadik fejtrágyázás nem hasznosul kellőképpen a csapadék hiánya miatt, ez levéltrágyázással váltható ki, melyet össze lehet kötni növényvédelmi beavatkozással is.

Tavasszal a nitrogén mellett a kén, illetve a réz pótlásáról se szabad megfeledkezni. A kén a búzaliszt minőségét befolyásolja, míg a réz-hiány levélcsavarodáshoz, fehérkalászúsághoz, a szemek csúcsainak kifehéredéséhez, valamint termésveszteséghez vezethet.

Hogyan számoljuk ki a szükséges tápanyag mennyiségét? Természetesen tápanyagvizsgálati eredményekre alapozottan készítünk tápanyag-gazdálkodási tervet összhangban a növény tápanyagigényéhez, illetve a tervezett hozamot figyelembe véve. Íme, egy példa Antal József: Növénytermesztők zsebkönyve alapján:

Középkötött mezőségi talajon az őszi búza tápanyagigénye: NPK 33:17:22 kg/1 tonna termés, ami azt jelenti, hogy nitrogénből egy tonna termésre tervezve 33 kilogrammnyi hatóanyagot kell kijuttatni, foszforból 17 kilogrammot, káliumból pedig 22 kilogrammot. Ha 6 tonna termésre tervez az ember, akkor ez nitrogénből 198 kilogrammot jelent, foszforból 102 kilogrammot, káliumból pedig összesen 132 kilogrammot.

A példa alapján 6 tonna/ha termés eléréséhez a növénynek 198 kg/ha nitrogénre, 102 kg/ha foszforra, 132 kg/ha káliumra van szüksége, ezt összehasonlítjuk a talajvizsgálati eredményekkel, melyet korrigálni kell az előveteménnyel (pl. pillangós), illetve az esetlegesen kijuttatott szervestrágyával.

Fenti számítási mód azonban csak a nem nitrátérzékeny területen alkalmazható módosítás nélkül. A nitrátérzékeny területen a növény alá maximálisan kijuttatható hatóanyagértékeket az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. E szerint tehát a fenti példában szereplő búza esetében a talajvizsgálatokra alapozottan meghatározott termőhely és nitrogénellátottság szabja meg a kijuttatható hatóanyagot, mely termésmennyiségtől függetlenül 110-190 kg/ha érték között változhat.

Az őszi búzának a mezőségi talajokon (csernozjomok) gyenge nitrogénellátottságú talajoknál 190 kilogramm hatóanyagra van szüksége, közepes ellátottság esetén 170 kilogrammra, jó nitrogénellátottság esetén pedig mindössze 130 kilogrammra hektáronként. A barna erdőtalajoknál a nitrogénellátottság szintjétől (gyenge/közepes/jó) függően 175/155/125 kilogramm nitrogénre van szükségük hektáranként; a réti és öntési talajoknál pedig pedig 170/155/135 ez az érték. Laza és homoktalajoknál mindössze 130/120/110 kilogramm nitrogén szükséges hektáranként.

A maximálisan kiadható hatóanyag történhet csak műtrágyával, vagy szervestrágyával vegyesen. Ez utóbbi esetben azonban figyelembe kell venni, hogy szerves eredetű nitrogénből a nitrátérzékeny területen csak maximálisan 170 kg összhatóanyag juttatható ki, melynek 40%-a hasznosul, azaz 69 kg. Tehát, ha talajunk alapján a növény alá 190 kg hatóanyag kijuttatható, úgy a 170 kg szerves eredetű nitrogénből kiadtunk 69 kg hasznosuló N hatóanyagot, és a többit, azaz 121 kg-ot pótolhatunk műtrágyával. Ennél több nitrogén hatóanyag azonban nem juttatható ki a területre, hiába nagyobb a növény igénye.

Fontos, hogy az ember mindig a nitrát rendeletet betartva végezze tápanyagutánpótlást! Számításba kell venni azt is, hogy a talajban lévő tápelemek közül nem mindegyik felvehető a növény számára. Jellemzően a foszfor és kálium-utánpótlást azt őszi alaptrágyázáskor kell végezni. Az őszi búza kálium-igényes kultúra. A káliumnak a növény vízháztartásában, szárszilárdság, és a fagyállóság növelésében van kiemelkedő szerepe. A foszfor pedig a csírázáskor elengedhetetlen tápelem.

A nitrogén egyharmadát ősszel a többi részét pedig tavasszal, elosztva kell kijuttatni. A kén (20-25 kg/ha) pótlást általában kénes nitrogén fejtrágyaként, a réz (12 g/t) pótlást pedig lombtrágyaként lehet elvégezni. Amennyiben valakinek szüksége van a területére szabott tápanyag-gazdálkodási tervre, az Agrárkamara munkatársai az alábbi oldalon állnak rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58