Figyelmeztet a szakember: sokat kockáztat az a gazda, aki ezt most nem lépi meg

Figyelmeztet a szakember: sokat kockáztat az a gazda, aki ezt most nem lépi meg

A tavaly óta tartó szokatlanul erős gabonadrágulás után, idén az inputanyagok ára is jelentősen megemelkedett, és habár előbbi egyértelműen a növénytermesztőknek kedvez, utóbbi nekik is okozhat gondokat. A gazdák jelenleg meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést, de rizikózni most nem érdemes - tájékoztatta az Agrárszektort Balássy Ákos, az Eurochem Agro Hungary Kft. ügyvezetője. Kiemelte, a műtrágya árak az egész világon lényegesen magasabbak lettek 2021-ben, ám a terményárak emelkedése a legtöbb esetben kompenzálja mindezt, így nem érdemes kockáztatni a jövő évi termést egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gabonaárak után, idén az inputanyagok ára is elkezdett emelkedni, és habár ez utóbbi drágulása messze elmarad a terményárakétól, egyelőre nem lehet tudni, meddig tarthat az áremelkedés. Egy biztos, nemcsak a növényvédő szerek, de a műtrágyaárak is lényegesen magasabbak lettek 2020-hoz képest - mondta az Agrárszektornak Balássy Ákos. Hozzátette, a földgáz ára a tavalyi 3,71 eurós minimum árról 60-70 euróra emelkedett, és vannak elemzők akik további emelkedést jósolnak. Mivel a földgáz a nitrogén műtrágyák alapja, így ezen termékek árai közel duplájára nőttek. Egyes gyárak ott tartanak, hogy fontolóra vették a gyártás leállítását is. A foszfor műtrágyák árai 2020 január óta folyamatosan emelkednek, jelenleg szintén közel kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly. A kálium műtrágyák árai ez év nyarán kezdtek emelkedni, mostanra azok is duplájára emelkedtek.

Ezek a drágulások csak késleltetve érezhetők a hazai piacon, mivel még vannak átmenő készletek. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az NPK műtrágyák árai is folyamatosan emelkedni fognak.

Az áremelkedések minden hatóanyag esetén más okból történnek - közölte a szakember. A nitrogén műtrágyák esetében a gáz ára okozta, a foszfor műtrágyáknál a megnövekedett kereslet a drágulás okozója, a kálium műtrágyák esetében a megnövekedett kereslet és a csökkenő globális gyártási kapacitás, az NPK termékek esetében pedig az előző három hatóanyag emelkedése a kiváltó ok. Balássy Ákos hangsúlyozta, mivel a terményárak is emelkedtek, így a termelők meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést. Kiemelte azonban, hogy a kereskedőknél lévő készletek végesek, és a tervezetthez képest szűkösek, ugyanakkor a gabonaárak emelkedése a legtöbb esetben - egyes kultúrák esetében az idei száraz nyár miatt régiónként terméscsökkenés várható - kompenzálja a műtrágya árak emelkedését, így nem indokolt a jövő évi, várhatóan továbbra is magas felvásárlási ár melletti termés kockáztatása egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

Javaslom a gazdálkodóknak, hogy számolják ki a felkínált műtrágya árát hatóanyagra és ne a Ft/tonna ár alapján döntsenek! Ha nem számolnak előfordulhat, hogy felesleges hatóanyagot szórnak ki, vagy egy olcsóbbnak tűnő műtrágya valójában sokkal drágábban tartalmazza ugyanazt a hatóanyagot. Ne “tonna/ha" műtrágyát, hanem “hatóanyag/ha" műtrágyát szórjanak

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58