Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez működhet, mégse használja senki

Szuperhatékony módszer a műtrágyák helyett: ez működhet, mégse használja senki

agrarszektor.hu
A franciaországi OCAPI kutatási program kutatói szerint az emberi vizelet értékes alternatívája lehet a vegyi műtrágyáknak. A szakemberek szerint ez a megoldás nemcsak ugyanolyan hatékony lehet, mint a jelenlegi műtrágyák, de jóval kevésbé szennyező is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OCAPI szerint a vizeletben lévő tápanyagokat már a forrásnál el lehetne különíteni és a mezőgazdaságban felhasználni. A vizelet szétválasztása után különböző kezelések alkalmazhatók a nitrogén stabilizálására, a mennyiség csökkentésére, a szennyeződések kezelésére vagy a tápanyagok kivonására. Amint azt Fabien Esculier kutató kifejtette, a vizelet egy nitrogénnel, foszforral és káliummal teli, tápanyagokban gazdag alternatíva, ráadásul kevésbé környezetszennyező, mint a szintetikus műtrágyák - olvasható a Future Farming oldalán.

Mivel az orosz-ukrán háború miatt hiány lépett fel műtrágyából, ráadásul az árakat is az egekbe lökte, a vizelet műtrágyaként való felhasználása az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Már több olyan kezdeményezés is létezik, amely erre a célra gyűjti a vizeletet. Ilyen például a vermonti Rich Earth Institute projektje is, amely már évek óta támogatja a vizelet újrahasznosítását. Az intézet fertőtlenített vizeletet juttatott ki szénaföldekre, és számszerűsítette a terméshozamot. Kutatásai szerint nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a hígított vizelettel, a hígítatlan vizelettel és a szintetikus műtrágyával trágyázott széna hozamában.

Azt természetesen a vermonti intézet is elismeri, hogy a vizeletnek a nagy víztartalom miatt drága lehet a szállítása és tárolása, valamint munkaigényes a mezőgazdasági területekre való kijuttatása. A tárolt vizeletben lévő nitrogén ammónia formájában van jelen, amely hajlamos a párolgásra, ilyen módon a műtrágyázás során különleges kezelést igényel. E kihívások leküzdésére az intézet kutatói innovatív módszerekkel kísérleteznek a vizeletben lévő nitrogén stabilizálására, valamint a fordított ozmózis berendezés (amelyet a hajósok használnak arra, hogy a tengervízből ivóvizet készítsenek) átalakításával, hogy azt koncentrált műtrágya előállítására használják.

A svédországi Gotland szigetén pedig a kutatók a nyári turistaszezonban víz nélküli piszoárokból és speciális WC-kből gyűjtenek vizeletet. Az uppsalai Svéd Agrártudományi Egyetem (SLU) csapata Sanitation360 néven céget alapított. A kutatók által kifejlesztett eljárás segítségével a vizeletet betonszerű darabkákká szárítják, amelyeket porrá kalapálnak, és olyan műtrágya pelletekké préselnek, amelyek a szokásos mezőgazdasági berendezésekbe illeszkednek.

Bár a vizelet műtrágyaként történő hasznosítása egyelőre még gyerekcipőben jár, de amint kialakul a megfelelő technológia és eljárás, számítani lehet rá, hogy Magyarországon is lesz rá kereslet. Mint ismeretes, hazánkban a műtrágyák árai átlagosan háromszor voltak magasabbak 2022 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Míg a 2021-es év első három hónapjában a magyar gazdák 723,2 ezer tonna műtrágyát vásároltak, és 60,9 millárd forintot fizettek érte, addig 2022-ben már csak 565 ezer tonna műtrágyát értékesítettek a forgalmazók közvetlenül a termelőknek, ami 28%-os mennyiségcsökkenést jelent, miközben az értékesítés nettó árbevételét tekintve 118%-os emelkedést ért el, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A műtrágyaárak Magyarországon már 2021 őszétől folyamatosan emelkedtek: emiatt a növénytermesztési ágazatból számos jelzés érkezett, ez hatással lehet az 2022-es évi növénytermesztésre is. A földgáz árának megugrása már önmagában is érzékenyen érintette a gazdákat, és jelentősen megemelte a termelési költségeket. Ám mivel ez az energiahordozó egyben a műtrágyagyártás egyik alapanyaga, ezért a drágulása közvetetten, másodszor is éreztette a hatását az ágazat szereplői számára. Noha a téli időszak során végig nyitott volt a kérdés, hogy lesz-e elég műtrágya a tavaszi szezonra, az orosz-ukrán háború kitöréséig valójában mindenki arra számított, hogy magasabb áron, de biztosítva lesz a műtrágya-ellátás a következő hónapokra. Aztán előbb az európai gyártók jelentették be sorra, hogy a bizonytalan helyzetre való tekintettel leállítják, vagy visszafogják a termelésüket és az exportjukat, majd Oroszország és Ukrajna is leállította a külföldre irányuló exportot. Az Agrárszektor által az év során megkérdezett gazdák közül ugyan többen jelezték, hogy 2021-ben még a nagy áremelkedések előtt megvásárolták a tevékenységükhöz szükséges műtrágyamennyiséget, így a drágulás nem okozott náluk komoly problémákat, idén ez a lehetőség már nem áll fenn. A magyar agrárium szereplőinek ezért egy súlyos, akár több évre is kiható döntést kell majd meghozniuk idén: bevállalják-e a mostani, nagyon magas árakat, vagy bíznak abban, hogy a következő tavasszal kedvezőbb feltételek mellett juthatnak műtrágyához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?