Itt a Bizottság javaslata: sokakat érintő változás jöhet a KAP szabályaiban

Itt a Bizottság javaslata: sokakat érintő változás jöhet a KAP szabályaiban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2024. január 31-én arra tett javaslatot, hogy az uniós mezőgazdasági termelők ebben az évben is eltérhessenek az uniós Közös Agrárpolitika bizonyos szabályaitól. Az eltérés a mezőgazdasági termőterületek egy bizonyos részének kötelező parlagon hagyását érinti, amely - javaslat elfogadása esetén - kiváltható lesz azáltal, ha a termelők szántóterületük egy meghatározott hányadán nitrogénmegkötő és/vagy köztes növényeket termesztenek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unióban a gazdáknak ahhoz, hogy megkaphassák az őket megillető KAP-támogatást, a környezet és az éghajlat szempontjából előnyös kilenc továbbfejlesztett előírást kell betartaniuk. Ez a feltételrendszer az EU mezőgazdasági hasznosítású területének közel 90%-ára vonatkozik, és fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok általános érvényesítésében. Ezt az alapkövetelmény-csomagot jó mezőgazdasági és környezeti állapotnak nevezik, ami azt jelenti, hogy "jó mezőgazdasági és környezeti feltételek" - olvasható az Európai Bizottság oldalán.

A GAEC 8 szabvány többek között előírja, hogy a szántóterület minimális hányadát nem termelő területeknek vagy jellemzőknek kell szentelni. Ez utóbbi jellemzően a parlagon heverő földterületekre vonatkozik, de az olyan jellemzőkre is, mint a sövények vagy a fák. A tíz hektárnál kisebb szántóterülettel rendelkező gazdaságok jellemzően mentesülnek e kötelezettség alól. A javaslattal Bizottság lehetőséget biztosít arra, hogy minden uniós mezőgazdasági termelő mentesüljön e kötelezettség alól, és továbbra is jogosult legyen a KAP szerinti közvetlen alaptámogatásra.

Ahelyett, hogy a szántóterületük 4%-án a földet parlagon hagynák vagy nem termőre fordítanák, azok az uniós mezőgazdasági termelők, akik a szántóterületük 7%-án nitrogénmegkötő növényeket (például lencsét, borsót vagy favát) és/vagy köztes növényeket termesztenek, úgy tekintik, hogy teljesítik a követelményt. A köztes kultúrák olyan növények, amelyek két fő kultúra között nőnek. Ezek a növények az állatok takarmányául vagy zöldtrágyaként szolgálhatnak. A nitrogénmegkötő növények és a köztes növények használata számos környezeti előnnyel jár a talaj egészsége szempontjából, többek között a talaj biológiai sokféleségét és a tápanyagok kimosódásának korlátozását illetően. Ezeket a növényeket azonban növényvédő szerek nélkül kell termeszteni, hogy a KAP környezetvédelmi célkitűzései továbbra is fennmaradjanak.

Az intézkedésről a következő napokban szavaznak a tagállamok a bizottság ülésén, majd azt követően a Bizottság megkezdi az intézkedés hivatalos elfogadását. A rendelet 2024. január 1-jétől visszamenőleges hatállyal lesz alkalmazandó. Azoknak a tagállamoknak, amelyek nemzeti szinten kívánják alkalmazni az eltérést, 15 napon belül értesíteniük kell a Bizottságot, hogy a mezőgazdasági termelőket a lehető leghamarabb tájékoztatni lehessen.

A javaslattal kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők jelentik az EU élelmezésbiztonságának gerincét és a vidéki térségek szívét. A Bizottság tartós elkötelezettségét a Közös Agrárpolitika 386,7 milliárd eurós költségvetése biztosítja, amely hozzájárul az európai mezőgazdasági termelők jövedelmének stabilizálásához, miközben jutalmazza az éghajlat és a fenntarthatóság terén tett erőfeszítéseiket.

Ez az intézkedés további rugalmasságot biztosít a mezőgazdasági termelők számára egy olyan időszakban, amikor több kihívással kell szembenézniük. Továbbra is együttműködünk a mezőgazdasági termelőkkel annak érdekében, hogy a KAP megfelelő egyensúlyt teremtsen az igényeik kielégítése és a közjavak polgáraink számára történő biztosítása között

- tette hozzá Ursula von der Leyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?