Támadnak a gombák a magyar gyümölcsösökben

MTI
A napokban lehullott eső mennyisége egyaránt jót tett a zöldségeknek és a gyümölcsöknek is, hiszen segítette a növekedésüket. A hűvös és csapadékos idő azonban kedvez a gombabetegségek elszaporodásának, ezért a gazdáknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelemre - mondta Domján Erika, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A gabonatermesztők szövetsége szerint is hátráltatja a vegyszeres gyomirtást a csapadék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket. Esőben nem lehet permetezni, illetve a túlzottan felázott talajon nem lehet elvégezni a gyomirtást. A Fruitveb ügyvezető igazgatója azt is megjegyezte, hogy a fólia alatt, illetve az üvegházban termelt zöldségeknél, többek között a paprikánál és a paradicsomnál ilyen jellegű problémákkal a gazdáknak nem kell szembenézniük. Várhatóan a jövő héten már melegebb lesz az idő, kevesebb lesz a csapadék, ez pedig javíthatja a termésminőséget - jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: a csapadékos időjárás nehézséget okoz a szántóföldi növénytermesztésben. A májusi eső miatt nehéz elvégezni az őszi kalászosok gombák elleni védelmét, mert az átázott talajon a szántóföldi permetező gépek jelentős taposási kárt okoznának, és elakadnak. A tavaszi vetésű kapásnövények - kukorica, napraforgó - gyomirtása is időszerű lenne, azonban a növények gyorsan fejlődnek, kinőnek a gyomirthatósági időből - jelezte.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?