Szomjaznak a magyar földek: kiadós esőért imádkoznak a gazdák

Szomjaznak a magyar földek: kiadós esőért imádkoznak a gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban végre az évszaknak megfelelő időjárási körülmények között lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. A meleg idő valamennyi termesztett növényünk számára nagyon hiányzott már, egységesednek a tavaszi vetésű táblák, és szépen zöldellnek az őszi vetések is. Ugyanakkor a május közepi nagy esők óta az ilyenkor megszokottnál országszerte kevesebb csapadék hullott, és a Medárd napja valamint az időszak első hete sem ígér komolyabb esőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét nagy részén száraz időben lehetett dolgozni a földeken - írja a met.hu. Hétfőn még sokfelé esett, keddtől viszont száraz napok következtek, és csak a hétvégén öntöztek ismét többfelé záporok, zivatarok. Szombaton az ország jelentős részén esett egy kevés, de csak foltokban fordultak elő intenzívebb gócok, ahol 5-20 mm-t mérhettünk, vasárnap pedig főként a Dunántúlon alakultak ki néhol 5-20 mm-t adó záporok, zivatarok. Az Alföld és a Kisalföld nagy részén valamint a Dunántúl keleti tájain azonban semmi vagy csak nagyon kis mennyiségű csapadék hullott. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország nagy részén több, mint 10 mm-rel kevesebb volt a sokéves átlagnál. Az egy hete még többfelé sáros talajok a hétvégi záporok ellenére is sokat száradtak mostanra. Nem csak a felszín közeli, hanem a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is sokfelé 60% alá csökkent a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában, a Kisalföldön, a Tiszántúlon és a déli országrészben ez az érték sokfelé 50% alatti. A múlt hét második felében számottevő melegedés kezdődött, így az átlaghőmérséklet elérte június elején megszokott értékeket. A legmelegebb órák hőmérséklet a Dunántúlon már csütörtökön, de péntektől sokfelé meghaladta a 25 fokot, ennél hűvösebb csak a tartósabban felhős, csapadékos tájakon volt. A minimum értékek is növekedtek, vasárnap és hétfőn már országszerte 10 fok fölött alakult a hajnali hőmérséklet is.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a becő- és magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, és a júniusi mérsékelt meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó többnyire 6-8, a kukorica pedig 5-7 leveles. A vetésük is jelentősen késett, majd a hideg idő miatt elég vontatottan, nehezen fejlődtek, a múlt héten indult melegedés viszont sokat segít a táblák egységesedésében, az állományok megerősödésében. A nehézségekkel küzdő kapás növények közt kikelt gyomok viszont már a hűvös időben is jól érezték magukat, a májusi esők ideális körülményeket teremtettek növekedésükhöz, ami most a melegben tovább gyorsult. Az akác virágzása bő két héttel később kezdődött, mint tavaly és tavalyelőtt, de bőven van virág a fákon, és a méhek számára is ideális most az idő. A korai érésű gyümölcsöknek, a cseresznyének és a szamócának is kedvez a mostani sok napsütés és a meleg.

A héten jellemzően napos, gomolyfelhős időben lehet folytatni a mezőgazdasági munkákat, záporok, zivatarok csak elszórtan, kevés helyen fordulnak majd elő. Kialakulásuk esélye a hét második felében növekszik kissé, majd a jelenlegi számítások szerint vasárnap hoz majd kissé több csapadékot főként a keleti országrészbe egy hidegfront. Addig azonban folytatódik a talajok nedvességvesztése, főként az Alföld déli és keleti tájain csökkenhet a kritikus 40%-os érték alá a felső fél méteres réteg nedvességtartalma. Száraz lesz a levegő is, napközben sokfelé csökken 40% alá a páratartalom. Az északias szél a Tiszántúlon és a Dunántúlon többször megélénkül majd, de erős és viharos széllökések nagy területen csak vasárnap várhatók. A hőmérsékletben nem lesz jelentős változás a héten, hajnalonként maradnak a 10 fok fölötti minimum értékek, napközben pedig a hét első felében 27-31 fokig melegszik a levegő, majd csütörtöktől 1-2 fokkal mérséklődik a felmelegedés mértéke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?