Bődületes drágulás jön: ha ez így megy tovább, luxus lesz a magyar gyümölcs

Bődületes drágulás jön: ha ez így megy tovább, luxus lesz a magyar gyümölcs

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek során folyamatosan megtapasztalhattuk, hogy az egekbe szöknek az élelmiszerárak, a sorból pedig a zöldségek és a gyümölcsök sem lógtak ki. Sőt, a klímaváltozás okozta egyre szélsőségesebb időjárás, a terméskiesés, a drága és kevés munkáskéz okozta áremelkedést egyre kevesebben tudják megfizetni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szamóca szezon például 2-3 héttel később kezdődött, mostanra pedig már szinte véget is ért. Az elmúlt napok szaharai időjárása miatt mire kiértek a földekre, már megaszalódtak a szemek. Igaz, munkáskéz is alig akadt, mert a tavalyinál magasabb napszámért sem voltak túl nagy számban a jelentkezők - írja a Népszava. A vevők sem tolonganak mindig a standoknál, és, mint kiderült, a csonthéjasok ára aligha megy a jelenleginél érdemben alacsonyabb szintre. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Búcsút inthetünk lassan a szamócának is

A piacon a banán a legolcsóbb gyümölcsök egyike, 300 forintba került kilója - ez azonban már nem mondható el a málnáról, ami jelenleg a legdrágábbak közé tartozik: egy kilóért 4500-5000 forintot is elkérnek a kofák. Az elmúlt évek szinte mindegyike tartogatott meglepetéseket. A 2020-2021-es tél enyhe volt - ez sem új jelenség -, arra jött a fagyos tavasz, főleg áprilisban, ami sok gyümölcsfajt virágzás közben ért. Előfordultak mínusz 10 Celsius-fokos éjszakák, hajnalok is - mondta a lapnak Hunyadi István, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) ügyvezető-igazgatója. Ez még az úgynevezett hidegfóliás szamócatermelőknek is álmatlan éjszakákat okozott. A fényszegény május sem kedvezett a virágzásnak. Már eleve rosszul indult a szamóca szezon, és a szabadföldi termesztés is három hetet csúszott, a hazai termés pedig a napokban valóban eltűnhet a piacokról

A búcsúárak 1200-1500 forint között mozognak. A lengyel gyümölcs még meghosszabbíthatja a szezont, ők ugyanis az olcsónak számító ukrán és belarusz vendégmunkások miatt valamivel a hazai termés árai alatt adhatják a szamócájukat, a kánikula miatt azonban az sem fog sokáig tartani. Mára a hazai szamócaterület még a 200 hektárt sem éri el, ami a töredéke az egykorinak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A cseresznye, a kajszi és az őszibarack sem az igazi

Rossz hír a termelőknek és a vásárlóknak egyaránt, hogy az áprilisi fagyok megcsipkedték a korai cseresznyét is. A jelenlegi állapotok szerint összességében a termés akár 60 százaléka is odalett. Az ügyvezető-igazgató is megerősíti, egyelőre mérsékelt az érdeklődés a drága cseresznye iránt. Ebben szerepet játszhat a járvány miatt megrendült vásárlóerő is. Nem kizárt, hogy Magyarországon is fölbukkanhat a görög cseresznye, ahol viszont túltermeléssel küszködnek a gazdák. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is drámai pusztítást végzett a tavaszi fagy a kajszibarackosokban. Becslések szerint átlagosan a termés 70-80 százaléka is a fagy áldozatául esett. Volt olyan gazda, aki nyolc szem kajszit tudott felmutatni, amit a 62 fájáról "szüretelt". Az észak-magyarországi termőterületek - elsősorban Borsodban -, azért ennél sokkal nagyobb termésre számítanak, de arra még várni kell, és a hiányt a kedvezőbb adottságú helyek sem pótolhatják.

Ha még ez sem lenne elég, az eddig is sok kárt okozó gyümölcsmolyok mellett, az utóbbi időben a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) egy hívatlan és nem kívánt vendégre, a kajszilevéltetű fölbukkanására is felhívta a figyelmet. Talán az idei év legnagyobb vesztese a klímaváltozás okozta egyre szélsőségesebb időjárásnak a korai őszibarack, ami általában már május végén szüretelhető, ám idén mintegy 80-90 százalékos volt a terméskiesés. Talán a későbbi érésű fajták valamit enyhítenek a hiányon, de az szinte biztos, hogy idén is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezt a kedvelt gyümölcsöt megkívánja. Most az importbarackot is még 900-1300 forintos áron kínálják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az alma a nyerő

A legkeresettebb hazai gyümölcs nem más, mint az alma. Az idei termésbecslésre, még előzetes jóslásokra sem vállalkoznak a szakemberek. Az árakat a több mint 3 millió tonnás átlaghozamával a legnagyobb európai termelő, Lengyelország mozgatja. Annyit megkockáztatnak a szakemberek, hogy talán a hazai átlagtermés felét produkáló tavalyi szüret után idén nagyobb mennyiségre lehet számítani. Összegezve tehát sajnos folytatódik az elmúlt években tapasztalható tendencia, többféle gyümölcsből a klímaváltozással is összefüggésben kevesebb terem és magasabb áron jelennek meg a standokon, illetve az élelmiszerláncok pultjain. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?