Erre senki sem számított: aggasztó hírek érkeztek a spanyol barackültetvényekről

Erre senki sem számított: aggasztó hírek érkeztek a spanyol barackültetvényekről

agrarszektor.hu
Megkezdődött a csonthéjasok szezonja Lengyelországban, mint ahogy Magyarországon is megjelentek ez első idei spanyol és olasz gyümölcsök. Ez az év azonban távolról sem fog hasonlítani a tavalyira, minthogy a beszállítók számos kihívással küszködnek, és különösen igaz ez a spanyolokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nektarin, az őszibarack és a kajszi esetében az import meghatározó szerepet játszik a lengyel piacon, mert nem csak a korai időszakban, hanem a hazai termés csúcsidőszakában is jelen van a behozott gyümölcs a boltok polcain. Minden jel arra utal, hogy a 2022-es évben a komoly áprilisi fagyok miatt európai szinten áruhiánnyal kell számolni (szerencsére a fagykárok elkerülték Magyarországot). Spanyolországban az utóbbi 40 év legkisebb termése várható, gyakorlatilag fél terméssel lehet számolni. Elemzők szerint a spanyol export az árualap hiánya miatt visszaesik, és a szerencsésebb dél-európai országok, elsősorban Franciaország és Olaszország pedig főleg Nyugat-Európába szállítanak majd. Ez a magyar termelők számára is kedvező hír, bár nem szabad elfelejteni, hogy az emelkedő költségek a hazai gazdákat is sújtani fogják - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elsőre paradoxnak tűnik, de a lengyel piacokon kapható nektarinok ára a 10-13 PLN/kg (810-1050 Ft/kg) sávban mozog, ami körülbelül 11,5 PLN/kg (930 Ft/kg) átlagárat jelent, ez pedig alacsonyabb, mint a tavalyi ilyenkor regisztrált 12,5 PLN/kg-os (1010 Ft/kg) ár. Ugyanez tapasztalható az őszibarack esetében is, ahol a 9 PLN/kg-os (730 Ft/kg) átlagár jóval elmarad az előző évben látott 12,5 PLN/kg-os (1010 Ft/kg) szinttől. A magyarázat az, hogy még mindig jelen van a piacon a déli féltekéről származó áru, melyek olcsóbbak, mint tavaly. Várható, hogy amint Chile és Dél-Afrika exportkészletei elfogynak, az árak emelkedni fognak a hazai termésű árukészlet piacra kerülése előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?